Zoek
Zoek

Hobbyhuis Kaptein en paard Pippi Langkous

Over twee jaar wordt begonnen met de bouw van 160 woningen in gebied Stakenbeek fase 2. Mogelijk worden de laatste overblijfselen van de jute- en linnenfabriek Zwartz opgenomen in het woongebied. Past hier niet een beetje bedrijvigheid in de buurt? Een hobbywinkel zoals Rödel in Berghuizen of Kaptein in de stad die ooit hadden. Dat vinden veel mensen vast gemakkelijk.
Dit soort winkels is er niet meer. Althans, niet in Oldenzaal. In hartje Amsterdam draait er nog wel een, zo ergens aan de gracht. Een roldeur open, inwoners en toeristen lopen er langs en je kunt er terecht voor een gezaagd of geschaafd plankje, een doosje met schroefjes of een potje verf. Daar, in dat stukje industrieel-historisch erfgoed, waar Zwartz toch toe gerekend mag worden, zou zo’n hobbywinkel best passen. Overlast levert zo’n winkel nauwelijks op en het brengt levendigheid in de buurt. Goed bereikbaar vanuit Berghuizen en via de groene loper vanuit de stad. Welke politieke partij(en) gaat/gaan hier over nadenken?
 
Maar goed, zomaar een idee. Het college van B en W heeft eerder deze week gesproken over de invulling van dit gebied tussen Helmichstraat-Groene Loper, de Stakenbeek, Parallelstraat en de Boerskottenlaan. Er komt nog wel heel wat bij kijken. Want de Parallelstraat ligt bijvoorbeeld dicht tegen het spoor aan. Dus krijg je te maken met geluidsbegrenzingen. Maar daar heeft de gemeente al onderzoek naar laten doen. Het is in elk geval een goede zaak dat het verouderde bedrijventerrein van weleer verandert in een aantrekkelijke woonomgeving.
 
Daartoe moeten nog wel enkele panden worden gesloopt. Zoals dat van het Installatiebedrijf Kip en dat van het tegelzetbedrijf Velthuis. De kantoorpanden van voorheen Plasticon blijven staan. Die zijn ook al goed in gebruik en het zou zonde zijn zulke courante panden te slopen.
In dit gebied komen vrijstaande woningen, twee-onder-één-kappers, rijwoningen maar ook appartementen. Zegt het ontwerpbestemmingsplan, dat dinsdag in de wekelijkse vergadering van B en W aan de orde is geweest. WBO Wonen zal er niet bouwen in de sociale sector, lees je als je alle stukken doorneemt. De corporatie wil sociale huur beter spreiden over de stad en concludeert denkelijk terecht dat Berghuizen al genoeg van deze goedkopere woningen heeft. 
 
Het moet daar in Stakenbeek 2, als voortzetting van Stakenbeek fase 1, wel een aantrekkelijk woongebied worden. Waarbij eindelijk het rondje Oldenzaal kan worden afgerond met een fiets- en wandelpad langs de Stakenbeek tussen maar liefst Boerskottenlaan en Kleibultweg. In fase 2 moeten de woningen niet te dicht op de beek worden gebouwd. Daar moet namelijk een brede strook komen, waar water, groen en natuuroevers de boventoon voeren.
 
Vanaf 7 september ligt dit plan ter inzage en kunnen zienswijzen worden ingediend. Eind dit jaar, zo wordt gehoopt, zou de gemeente het bestemmingsplan dan kunnen vaststellen. Over twee jaar bouwen. En nu maar afwachten wie een kavel krijgt. Inschrijven: www.oldenzaal.nl/kavels
 
En dan nog even dit
 
Welke namen krijgen de straten in Stakenbeek fase 2? Worden dat weer namen die voortborduren op fase 1? De Wever, de Spinner, naar de textielindustrie. Beetje saai. Kunnen we in Oldenzaal niet beter wat legendarische kinderboekenschrijvers eren met een straatnaam? De C. Joh. Kievietstraat (auteur van Dik Trom), de Chr. Van Abkoudestraat (Pietje Bell), de Astrid Lindgrenstraat (Pippi Langkous) en de Hotze de Roosstraat (Kameleon). Of Dik Tromstraat, Pietje Bellstraat, Pippi Langkousstraat en Kameleonstraat. Veel eenvoudiger toch? Misschien is er wel een enthousiaste familie die in hartje Stakenbeek 2 een echte Villa Kakelbont wil bouwen, met een aap op en een paard onder het dak van de veranda. Misschien hebben ze daar wel een dochtertje met rood haar en piekerige staartjes. Heb je er in de stad wel een attractie bij!