Zoek
Zoek

Icoon van het klootschieten Gerhard Oude Velthuis overleden

Als ik aan Gerhard Oude Velthuis denk schiet automatisch het changement in de klootschietsport in herinnering. Gerhard als traditionele klootschieter op zondagmorgen. De boord van de bloes strak gestreken, een trui erover en de pijpen van zijn grijs flanellen broek in de sokken gestoken.
Gerhard Oude Velthuis.
Aan het wezen van de klootschietsport is niets veranderd. Maar de vorige week woensdag overleden Gerhard Oude Velthuis moet ook gezien hebben dat de sport ondanks de status van immaterieel erfgoed veranderde en moderniseerde. Meeging met de tijd. Trainingsavonden met verlichting langs de baan, strakke uniforme trainingspakken en jonge, atletische goden die de arm ver gestrekt hoog opspringen langs de bosrand om de kloot zover mogelijk van zich af te werpen. Hij zal het als topschutter van weleer stilletjes geaccepteerd en bewonderd hebben.
 
Erelijst
 
Zijn erelijst is imposant, beter gezegd: indrukwekkend. Zes keer bondskampioen bij de senioren, 20 keer met zijn geliefde club Steeds Vooruit kampioen in de competitie. Gerhard speelde in 15 Cupfinales, drie keer was hij veuropscheeter in de roemruchte strijd om de Zilveren Kloot op de Haarlerheide en daarnaast mocht hij zich nog eens meervoudig bondskampioen noemen op het onderdeel zetten. En dan is het nog niet op. Want als veteraan kon hij na persoonlijke wedstrijden en met teams in de competitie nog diverse titels bijschrijven op zijn palmares.
Gerhard, dat was er een die het geelblauw van Steeds Vooruit, door ons in De Eekte steevast aangeduid als ’n Kleibult, in zijn hart, longen en nieren had zitten. Zijn clubliefde zette hij om in zowat eeuwige trouw aan de vereniging. In de 23 jaar dat hij penningmeester was – die functie nam hij over van Bernard Beuvink – zorgde hij ervoor dat Steeds Vooruit een gezonde vereniging bleef. Als bestuurslid was de Zuid-Berghuizenaar afgevaardigd in allerlei commissies, binnen de vereniging en bij de Nederlandse Kloatscheeters Boond. Twintig jaar was hij beheerder van het clubgebouw. Steeds Vooruit bracht hem een hommage in de jaarvergadering in 2004 door hem te benoemen tot erelid. Datzelfde jaar werd hij op 2 april koninklijk onderscheiden tot lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn onafgebroken inzet voor de prachtige klootschietsport.  
Voor Gerhard Oude Velthuis was 2004 toch al een bijzonder jaar. Tijdens de Europese kampioenschappen legde hij namelijk de eerste contacten voor een verbeterde samenwerking op nationaal en internationaal gebied tussen de diverse geledingen van de klootschietsport. Gerhard zal het schallen van de oppeppende klootschietkreet ‘hier möt e komm’n’ nu niet meer horen. Misschien kijkt hij een beetje mee als de zon straks weer op zondagmorgen de baan in een gouden licht zet en de godenzonen van nu zich een eind achter de stok opmaken voor het schot van hun leven. 
‘Kleibultser’ kan het bijna niet. De Kleibulweg en zowat alle wegen ten zuiden daarvan tot en met de Bergsveldweg zijn vertegenwoordigd.
Hoe mooi verbonden met de buurt waar ze hun sport bedreven. Hun namen: Nordkamp, Oude Velthuis en Lempsink.

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: Archief Steeds Vooruit.