Zoek
Zoek

Insectenhotels klaar voor bewoning

De afgelopen weken hebben leerlingen uit groep 5a van basisschool De Leemstee hun insectenhotel klaar gemaakt voor bewoning. Onder leiding van Eric Klein Leugemors en Harry Roeloffzen, beiden wijkbewoner en schoolgids bij IVN Oldenzaal-Losser e.o., hebben zij hard gewerkt om de hotels goed in te richten voor de gasten.
Vanwege het slechte weer kon groep 5b hun hotel niet voor bewoning klaar maken. De leerlingen gaan dit alsnog op een woensdag na de vakantie doen. Met een ijzerzaagje lange bamboestokken op maat zagen, is toch minder eenvoudig dan je als leerling denkt.  En met een zaag een plank doorzagen, kost veel tijd en spierkracht die je als 8-9 jarige nog niet zoveel hebt. Houtstammetjes, voorzien van gaatjes voor de solitaire bijen, ophalen met een kruiwagen is veel lastiger dan gedacht. Het meeste gewicht voorin de kruiwagen plaatsen helpt. En de kruiwagen niet te vol pakken is ook wel slim. Sturen met een volle kruiwagen is best lastig.
De leerlingen hebben hard gewerkt om hun insectenhotel goed ingericht te krijgen. Na ongeveer twee uur met elkaar werken, is dat goed gelukt. Vanaf nu gaan ze regelmatig kijken of er al gasten in hun hotel gekomen zijn. In ieder geval elke woensdag tijdens de pauze, want dan mag je spelen in het hele park met al zijn mooie voorzieningen. We zijn allemaal heel benieuwd welke insecten onze drie hotels zullen gaan gebruiken. Nog even wachten, want het is nu nog erg koud en de insecten zijn nog niet zo actief. In mei-juni zullen beide klassen bezig gaan met het project ‘Bijen in de klas’ onder leiding van mensen van de Imkersvereniging Oldenzaal  en het IVN. Tijdens het vullen van de hotels hebben wij het hierover al kort gehad. Waar honingbijen en enkele soorten hommels een sociale levenswijze hebben, doet de solitaire bij alles alleen. In de gaatjes van de stammetjes een nest maken, het zoeken van voedsel en het leggen van eitjes alles op zijn eentje. In een bijenkorf zitten 50.000 bijen en soms nog meer. Net zoveel als er rijstkorrels in een pak rijst van 1 kg. zitten; namelijk 50.000 korrels. Handen genoeg om al het werk te doen. 
 
Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. 

Tekst en foto’s: Harry Roelofzzen