Zoeken
Zoeken

KV Vooruitzicht viert 50-jarig bestaan

Dit jaar vieren de klootschieters van KV Vooruitzicht het gouden jubileum. 
Zaterdag 2 maart is de jubileumreceptie voor genodigden. Te gast zijn dan onder meer afgevaardigden van de verenigingen, die zijn aangesloten bij de KTO.
Vooruitzicht in 1979 als de trotse kampioen van de Losserse Klootschieters Federatie (LKF). Staand vlnr: Harrie Breuker, Hans Pieper, voorzitter Velthuis, Gerard Luttikhuis, Gerard Klieverik, Marinus Velthuis, Willy Luttikhuis, Anton Platvoet. Gehurkt vlnr: Gerard Engelbertink, Gerard Snippers, Roy Luttikhuis (met bril) en de twee dochters van Marinus Velthuis, staand en knielend Tekla en Maja.

Dertien klootschieters verlieten in 1974 De Toekomst

Vooruitzicht boert nog altijd goed op de Hollinkbaan

Maar ook de voorzitter van de NKB, burgemeester Patrick Welman van Oldenzaal en de wethouder van sportzaken Rob Christenhusz maken hun opwachting. Later dit  seizoen is het grote jubileumfeest voor alle leden.
 
In 1974 verlieten 13 klootschieters KV De Toekomst en richtten een eigen vereniging op. Naar men zegt verliep dat vertrek ‘in goede verstandhouding.’ Discussie over een voorzitter was er niet, want zijn uitstraling en enthousiasme voor de sport en de uitspraak: ‘Mot wie al weer ’n club opricht’n’ was voldoende. Herman Velthuis werd de eerste voorzitter. 
Een bestuur was snel gevormd: G. Luttikhuis, A. Geisink, Bets Geisink en Herman Velthuis. Binnen een week groeide de club van zeven naar 35 leden. Enkel actieve schutters waren een halve eeuw geleden welkom, want een klootschietvereniging was er natuurlijk in de eerste plaats om de geliefde sport te bedrijven. 
 
Bennie Beuvink volgde Velthuis in 1987 op als voorzitter. Hij bekleedde die functie tot 1996, waarna Benno Monfils de voorzittershamer van Vooruitzicht overnam tot 2003.  Hij hanteerde de grootse voorzittershamer van Nederland (de hamer weegt bijna 7 kilo). Benno’s opvolger was Gerard Luttikhuis. In 2018 nam Ronnie Beuvink de voorzittershamer over. 
In de beginjaren schoot men de wedstrijden op het Javaveld in Losser. Als in 1976 de eerste klootschietbaan in Oldenzaal wordt geopend, de Hollinkbaan, neemt Vooruitzicht deze baan in gebruik samen met  Ons Genoegen. In mei 1985 verleende de gemeente Oldenzaal een vergunning voor het oprichten van een kleedgebouw bij de klootschietbaan. Dit gebouwtje, in de volksmond ‘de keet’,   brandde in 1994 af. Het is nog wel vereeuwigd op een schilderij, nog steeds te vinden in café Olde Weghuis.  
Op een late zaterdagmiddag werd er een nieuw, tijdelijk onderkomen gerealiseerd. Het bestuur hechtte echter grote waarde aan goede verzorging voor en na de wedstrijden waarna in 2001 een prachtig clubgebouw werd gerealiseerd met hulp van de gemeente en de inzet van vele vrijwilligers. De afgelopen periode is dit gebouw opgeknapt en voorzien van een terras en overkapping, met uitzicht op de baan. 
 
Sportieve prestaties 
 
Op het sportieve vlak gaat het goed met Vooruitzicht. Waar in de beginjaren meerdere keren het kampioenschap van de LKF werd behaald en diverse bekerwedstrijden werden gewonnen, is vooral door de jeugd de laatste tien jaar flink gescoord bij de Europese kampioenschappen. Bij die wedstrijden beklommen leden van Vooruitzicht van 2012 tot nu het erepodium. Ook in de seniorencompetitie van 2023-2024 wordt stevig aan de weg getimmerd met liefst vier teams op de eerste plek. Deze teams doen hun uiterste best deze positie vast te houden. En voor het voorjaar kijken de senioren al uit naar de Cup. 
Jeugd
 
Uit de historie van Vooruitzicht blijkt dat men vanaf de beginjaren al goede jeugdleden had, die vele prijzen in ontvangst mochten nemen. Maar ook in de latere jaren liet de jeugd regelmatig van zich spreken. In 1990 was de jeugdcompetitie bij de LKF in maart al vroegtijdig beslist door de superioriteit van het eerste jeugdteam van Vooruitzicht. De jeugdafdeling groeide gestaag, waardoor ook de doorstroming naar de seniorenteams gewaarborgd was. Door kennismakingsdagen en bevlogen jeugdleiders is tot op heden de jeugd van Vooruitzicht een belangrijk onderdeel van de vereniging.
Naast goede jeugdteams heeft Vooruitzicht al vanaf het einde van de zeventiger jaren van de vorige eeuw een damesafdeling. Maar de vrouwen krijgen steeds meer een plek in de herenteams, wat natuurlijk in het tijdsbeeld past. 
KV Vooruitzicht speelt momenteel met zeven seniorenteams in de competitie, alsmede met een damesteam en twee jeugdteams.
 
Naast KV Vooruitzicht zijn er meer klootschietverenigingen actief in  Berghuizen: KV de Toekomst (1934), KV Ons Genoegen (1914) en KV Steeds Vooruit (1935). Dit bewijst dat deze oude sport, die teruggaat tot de 14e eeuw, nog steeds populair is en een belangrijke plek vervult in het verenigingsleven in de wijk. Vooruitzicht ziet de toekomst vooral door de aandacht voor de jeugd positief tegemoet. Er zijn mooie ontwikkelingen in de sport, zoals het WK, waar leden aan meedoen, maar ook historische wedstrijden als de Zilveren Kloot en Oldenzaal-Ootmarsum dragen bij dat dit culturele erfgoed goed bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Tekst en foto’s: Vooruitzicht.