Zoek
Zoek

Lezing ‘Optische verschijnselen’ in Stakenboer

Het IVN Oldezaal-Losser e.o. houdt woensdag 15 november in boerderij Stakenboer de lezing ‘Optische verschijnselen in Nederland’ door Peter Paul Hattinga Verschure. 
Fata Morgana, het morgenrood, de regenboog: daar hebben we allemaal wel eens van gehoord. Maar wie kent de ring van Bishop, de bogen van Lowitz, de onderzon of de groene flits? Zo divers als ze zijn hebben al deze fenomenen één ding gemeen: het zijn hemelverschijnselen die ontstaan door het spel van licht met atmosferische deeltjes. Ze worden daarom samengevat onder de naam ‘optische verschijnselen’. Er is een enorme variëteit aan optische verschijnselen en we zien er vele makkelijk over het hoofd, maar we kunnen ze allemaal waarnemen als we maar weten hoe, waar en wanneer te kijken.
Al vanaf 1966 kijkt Peter Paul Hattinga Verschure; hij neemt waar, tekent en fotografeert optische verschijnselen. Oldenzaal heeft al een band met Peter Paul; hij tekende op basis van historische gegevens hoe Oldenzaal er uit zag in 1250. Deze tekening is uitgewerkt tot een maquette en is te zien op het St. Plechelmusplein.
 
Woensdag 15 november.
Aanvang 19.30 uur.
 
Locatie: Boerderij Stakenboer, Burgemeester Wallerstraat 115 Zuid-Berghuizen.
 
Entree IVN-Leden en donateurs gratis.
Overige belangstellenden: 5 euro inclusief koffie/drankje in de pauze.