Net de Maybachufer in Berlijn Kreuzberg

Op de fiets Park Stakenkamp in. Zaterdagavond om zeven uur. Bij de muziekkoepel zijn al zo’n honderd mensen verzameld. Even later klinkt serene koorzang in de buitenlucht. Een jongemannenkoor produceert klanken van het zuiverste water.
Daar in het hartje van het groene park, recent mooi onderhouden door de gemeente, is het net of je over de Maybachufer in Berlijn-Kreuzberg loopt. Daar stuit je ook soms geheel onverwacht op verrassende muzikale optredens, een jeu des bouleswedstrijd van bewoners of een show van rappers. Zonder uitzondering op mooie groene plekjes aan het water, natuurlijk met een biertje erbij. Dat kon zaterdagavond ook, want boerderij Stakenboer – met terras – was geopend en de crew deed goed zijn best om het de bezoekers naar de zin te maken
Een aantal jongemannenkoren beklom de koepel om in een soort Aftergow de dag af te sluiten, die grotendeels met optredens van jongens- en jongemannenkoren plaatsvond op diverse locaties in de binnenstad. Jammer dat er niet zo heel veel wijkgenoten waren. Ze zeggen wel eens dat je het gros hier met geen stok het huis uit krijgt. Of weten ze cultuur niet op waarde te taxeren? In dit geval hebben ze duidelijk iets gemist, want het mini korenconcert was de moeite waard, bevestigden ook wijkbewoners die er wel waren en inzagen dat wat hier gebracht wordt waardevol is. Misschien komt u de komende tijd ook eens naar de koepel, als er weer een activiteit is?
Dirigent Mariëtte Effing van het Jongemannenkoor Oldenzaal sloot zaterdagavond zelfs af met community singing, waarbij het publiek even mee kon doen. Hoe mooi wil je het hebben?

Foto’s: Huub Alink.