Zoek
Zoek

Nog meer kleurige schakelkasten

Nadat fotografe Mirella de Jong als eerste de twee schakelkasten op de hoek Burgemeester Wallerstraat-Stakenkamplaan een kunstzinnige metamorfose gaf hebben nu ook de schakelkasten aan de J.H. Nieuwenhuisstraat en de Bloemenkamplaan zo’n behandeling ondergaan.
De metamorfose wordt in het kader van het project Schoon Oldenzaal toegepast op twintig van deze kasten in Oldenzaal. Daarvan vier locaties in onze wijk. De kunstzinnig vormgegeven schakelkasten beogen de schijnwerper te zetten op het zwerfafval. Een schone stad en de noodzaak de rommel op te ruimen.
De metamorfose wordt in het kader van het project Schoon Oldenzaal toegepast op twintig van deze kasten in Oldenzaal. Daarvan vier locaties in onze wijk. De kunstzinnig vormgegeven schakelkasten beogen de schijnwerper te zetten op het zwerfafval. Een schone stad en de noodzaak de rommel op te ruimen.Op de kast aan de J.H. Nieuwenhuisstraat is dat duidelijk te zien. Het is een compilatie van zwerfafval. Het beplakken van deze kast is een samenwerking van Robert Oude Alink (concept), Henri Bijkerk (fotografie) en de Stichting Assorti Mens. 
Leerlingen van de groepen 8 van basisschool De Leemstee zetten hun creatieve kwaliteiten in op de kast aan de Bloemenkamplaan, achter de eerste woning aan de Kwartelstraat. Zij werkten daarin samen met Clara Welhuis-Wiefferink, Ida Schreurs-Heerink en Joost Broeker. Prachtig op deze kast is de gedetailleerde afvalinzamelingswagen c.q. afvalstofzuiger.
Direct aan de overkant van de Bloemenkamplaan bij de flat is gekozen voor een illustratie met een gedicht van Clara Welhuis-Wiefferink, met illustraties van Ida Schreurs-Heerink en de opmaak van Joost Broeker.

De tekst van het gedicht is:
kleur in een bloem
kleur in mijn hart
ik huppel verder
omdat mijn dag kleurig start
neem de kleur met me mee
natuurlijk
hoe zou ik anders willen
dan genieten
en even verstillen

Wie gisteren langs de kasten fietste en ze van alle kanten bekeek kreeg daarna een beetje een koude douche bij de ingang van het park vanaf de parkeerplaats naast Breedwijs. Daar zette iemand een kapotte plastic bak naast de afvalton. Met de kennelijke gedachte: zo ben ik er mooi af en de gemeente neemt het wel mee. Makkelijk… maar niet fijn.
In onze wijk moet nog één kast worden beplakt: die aan de Burgemeester Wallerstraat bij de praktijk voor fysiotherapie.

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: Martin Olde Weghuis.