Zoek
Zoek

Ook tweede hal Zwartz onder de slopershamer

Er moet nog een voormalige bedrijfshal van de textielfabriek Zwartz aan de Parallelstraat worden gesloopt. Recent bouwkundig onderzoek levert op dat deze hal 2 net als de eerder gesloopte hal 1 in zeer slechte onderhoudstaat verkeert.
De hallen van Zwartz zoals die na de grote brand in 2007 bleven staan.
Opknappen van deze hal inclusief een nieuw dak en het vervangen van alle installaties zou  meer dan een miljoen gaan kosten. Vooral door lekkage is hal 2 die midden op het terrein staat enorm achteruit gegaan. Dinsdag kwam de kwestie aan de orde in het college van B en W. Bedoeling is de slechte hal nog dit jaar te slopen.
 
Alleen hal 3, die op het terrein het dichtst tegen de bebouwing aan de Boerskottenlaan staat, blijft overeind.  Voor deze hal is een bedrijf in beeld, dat opnieuw gehuisvest moet worden. Ondanks de voorgenomen sloop van hal 2 is het college wel van plan vorm-of stijlreferenties op te nemen in de nieuwe plannen in het toekomstige woongebied Stakenbeek 2. De wens herinneringen te behouden aan de juteweverij van de firma Zwartz blijft namelijk overeind. Onder meer bij het teruggevonden fundament van de fabrieksschoorsteen moet een informatiepaneel komen op een ondergrond van cortenstaal. In  2007 bracht een grote brand enorme schade toe aan het complex.
 
Op dit moment worden de vroegere bedrijfsterreinen en de bodem in Stakenbeek 2 gesaneerd. Onder meer het vroegere pand van het installatiebedrijf Kip ging de afgelopen weken tegen de vlakte. 
In het toekomstige woongebied Stakenbeek 2 bezweek recent de hal van het installatiebedrijf Kip onder de slopershamer.