Zoek
Zoek

Park Stakenkamp als festivalterrein

Op het Vrijwilligersfestival woensdag in Breedwijs, Park Stakenkamp en Stakenboer krijgen potentiële vrijwilligers in veel gevallen meteen te zien en te horen wat van ze gevraagd wordt.

Eerste Vrijwilligersfestival is in Zuid-Berghuizen

Organisaties en clubs daten met vrijwilligers

Een flyer uitdelen mag natuurlijk wel, maar of het ook echt werkt? ‘Wij willen heel graag organisaties en verenigingen één op één met elkaar in contact brengen. Gewoon met elkaar in gesprek en dan heel praktisch informatie uitwisselen. Want wat gebeurt er vaak als je na het bezoeken van zo’n festival of markt met een pak folders en flyers naar huis gaat? Juist, ze belanden in de prullenbak.’
 
Silvia Kassens, vrijwilligerscoördinator en sociaal werker bij Impuls, is al geruime tijd druk met de organisatie van het Vrijwilligersfestival. Ze heeft een mooi voorbeeld hoe een contact wel makkelijk tot stand kan komen. ‘Een zorgorganisatie neemt een duofiets mee en zet die neer in plaats van een kraampje met folders. Want ze hebben vrijwilligers nodig die op die duofiets met hun cliënten gaan fietsen. Vrijwilligers die dit leuk lijkt kunnen het als het even kan meteen in de praktijk proberen.’
 
Er doen woensdag van 16.00-20.00 uur 28 organisaties en verenigingen mee. Het zijn nagenoeg allemaal vrijwilligersorganisaties, die met hetzelfde probleem kampen: gebrek aan vrijwilligers. Om daar in elk geval een positieve draai aan te geven werd het Vrijwilligersfestival bedacht: een date tussen een organisatie of een vereniging en de vrijwilliger. Er zijn presentaties, demonstraties, allerlei organisaties presenteren zich het liefst op een interactieve manier. Van de Katholieke Bond van Ouderen tot het Vrouwenplatform en van historisch museum het Palthe-Huis tot Tourist Info Oldenzaal, kinderboerderij De Höfte en de scoutinggroep Peerke Donders.  Er is doorlopend entertainment van Joliens Theaterhuis en het Jongerenwerk van Impuls manifesteert zich op het Fun Court in het park. Ook Fields of Joy, de Verjaardagsbox en museum voor devotionalia De Pelgrim doen mee.
 
Zoals gezegd zijn de organisaties te vinden in Breedwijs, ook op de verdieping, in het park maar ook in Stakenboer, zowel binnen als in de omringende terrastuin. Een wandeling langs de locaties zal de moeite zeker waard zijn. En intussen kan mooi het groene Park Stakenkamp worden bekeken met de (nieuwe) voorzieningen als het natuurlijk spelen, de vlinderhof in aanleg en het Fun Court.
 
Sportclubs
 
Met 28 deelnemende organisaties is Silvia Kassens heel tevreden. Echter, ze mist de sportclubs. ‘Geen enkele sportvereniging heeft zich opgegeven. Terwijl ik toch heel vaak hoor dat juist daar een vrijwilligersprobleem is.’ Een verklaring voor de afwezigheid van de sportsector heeft ze niet. Hallo Berghuizen! denkt dan: hebben de sportclubs misschien te weinig vrijwilligers om de deelname aan zo’n festival te organiseren?
 
Het neemt niet weg dat de organisatie alles uit de kast heeft getrokken om de aandacht te vestigen op het festival in Zuid-Berghuizen. Onder meer spandoeken langs de weg en aandacht op scholen moeten zorgen dat de vrijwilliger in spé nieuwsgierig wordt en een kijkje komt nemen. ‘We hebben onder meer de maatschappelijke stagiaires uitgenodigd. En we hopen dat zij hun ouders meenemen’, vertelt Silvia Kassens. Haar advies aan de deelnemers en bezoekers is duidelijk: ‘Ga in gesprek, kom naar elkaar toe.’ Gastheren en gastvrouwen lopen woensdag rond om iedereen wegwijs te maken.
 
Woensdag 6 juni vindt het eerste Oldenzaalse Vrijwilligersfestival plaats in Zuid-Berghuizen.  Zo’n 28 organisaties hebben zich voor dit evenement aangemeld en zullen laten zien wat zijn in huis hebben. Van 16.00-20.00 uur worden Park Stakenkamp, Breedwijs en Stakenboer omgetoverd tot een festivalterrein met tal van activiteiten, demonstraties van organisaties en lekkere hapjes en drankjes.
 
Klik op onderstaande link voor het programma. U zit in een blik waar u de betreffende organisaties of verenigingen kunt vinden.
 
http://www.impuls-oldenzaal.nl/afbeeldingen