Zoek
Zoek

Presentatie verhalenboek Jan Swennenhuis

De dialectavond van De Dree Marken in De Lutte beleeft woensdag 20 maart een bijzondere editie. Op deze jaarlijkse avond, waar de Twentse sproak centraal staat, presenteert de historische vereniging namelijk een boek met de mooiste verhalen van Jan Swennenhuis.
Jan Swennenhuis achter zijn bureau.
Swennenhuis was in Zuid-Berghuizen vele jaren hoofd van de niet meer bestaande Bernadetteschool op de hoek van de Stakenkamplaan en de Helmichstraat en woonde aan de Burgemeester Wallerstraat. Maar het schoolhoofd, een geboren Luttenaar, bediende zichzelf in woord en op papier van de streektaal, die hij als geen ander beheerste. Hoewel over het ‘juiste’ Twentse dialect natuurlijk tot in de eeuwigheid kan worden getwist.
 
In de nieuwe boekuitgave van De Dree Marken zijn ongeveer 50 verhalen van de in 2018 overleden Jan Swennenhuis gebundeld. Ze zijn volgens de samenstellers voor iedereen herkenbaar en handelen over alledaagse zaken én opmerkelijke gebeurtenissen in het leven van de Twentenaren. Op de dialectavond wordt het eerste exemplaar van dit nieuwe boek overhandigd aan de kinderen van Jan Swennenhuis, die ook columnist was voor de krant, bestuurslid van De Dree Marken en winnaar van de Twentse taalprijs. Zang en muziek deze avond in het prachtige dorpshoes van De Lutte  hebben een relatie met de verhalenverteller Swennenhuis. Zijn nicht Annet Engelbertink zingt namelijk solo liedjes op teksten van ‘ome Jan’, waaronder ‘Vri’j as nen voggel’. En als dirigent laat ze met het Kleinkoor Ootmarsum het Twentse dialect volop aan bod komen in een optreden van dit zangkoor. Dat beschikt namelijk over een uitgebreid streektaalrepertoire.
Het Kleinkoor Ootmarsum onder leiding van Annet Engelbertink.
Verder worden enkele verhalen uit het gloednieuwe boek, met de titel ‘Mooie Verhalen in de Twentse Sproak’, voorgedragen en anekdotes over de schrijver verteld. Maar de dialectavond biedt meer. Jongeren van de basisschool laten horen dat ze de modersproak onder de knie hebben en de identiteit van de Tukker wordt tegen het licht gehouden. De dialectavond biedt dus een afwisselend programma,  waar de taal en cultuur van Twente bij elkaar komen. 
 
Woensdag 20 maart.
Dorpshoes Erve Boerrigter in De Lutte.
Aanvang 19.30 uur; zaal open 19.00 uur.
Iedereen is welkom, de toegang is gratis.