Search
Search

Spanvöggelman Hennie Nijkrake overleden

Oud-markies en erelid van O.C.V. De Spanvöggel Hennie Nijkrake is vrijdagmorgen in het ziekenhuis overleden. Nijkrake was in Zuid-Berghuizen vooral bekend vanwege zijn belangrijke werk bij de scoutinggroep Peerke Donders en bij carnavalsvereniging De Spanvöggel.
Ook was hij in de beginjaren zestig een van de grote animators van de levende kerststal in boerderij Stakenboer. Kortgeleden reed hij met zijn carnavalsmaat Fons Geertshuis in de auto in zijn carnavalspak nog mee in de optocht van basisschool De Leemstee door het hart van onze wijk. Je zag hem genieten. Hennie was in 1986 markies, drie jaar later gevolgd door het rentmeesterschap. Vooral bij de jeugd van de carnavalsvereniging uit Zuid-Berghuizen voelde Hennie Nijkrake zich zeer betrokken.
In het dagelijks leven was Hennie al vanaf de beginjaren zestig werkzaam bij de landmeetkundige dienst van de gemeente Oldenzaal en werkte hij nauw samen met de stadsplanners uit die tijd. Onder meer het uitzetten en de aanleg van de eerste Oldenzaalse bedrijfsterreinen maakte hij volop mee.
Met zijn kennis, zijn eigen archief en zijn altijd frisse kijk op het carnaval gaat De Spanvöggel een clubman in hart en nieren missen. Een andere grote passie was de scouting. Van hopman bij de verkenners in Berghuizen groeide hij uit tot de leider van alle leidinggevenden van alle groepen van de Peerke Dondersgroep. Zijn vrijwilligerswerk verrichtte hij daar gedurende het grootste deel van de jaren zestig en de hele jaren zeventig. Veel vergaderingen werden bij hem en zijn vrouw Diny thuis aan de Postweg gehouden. Daar woonde Hennie Nijkrake niet meer. De Postweg werd verruild voor een appartement aan de Kerkstraat in de binnenstad. Hennie Nijkrake is 82 jaar geworden.