Zoek
Zoek

Prima sfeertje bij Fietsvierdaagse

Een goed sfeertje vanochtend bij de start van de Fietsvierdaagse Zuid-Berghuizen. Op het terras van boerderij Stakenboer glundert voorzitter Jan Lempsink van oor tot oor. Hij begroet vele bekende gezichten. Mensen die goedgemutst op weg gaan, meestal op de e-bike. Het weer kan dan ook niet beter.
Voorzitter JanLempsink: ‘Een groot deel van de fietsers zien we elk jaar weer’

Het weer is deze woensdag geweldig

Het weer is deze woensdag geweldig

‘De locatie is hier top’, constateert Jan Lempsink niet bepaald voor het eerst. ‘Middenin zo’n mooi park, in het groen, een kop koffie en dan de weg op de schitterende natuur van Noordoost-Twente in.’ Een echtpaar komt het terrein op. Haar fiets is net naar de fietsenmaker in de wijk gebracht. ‘Bij het afladen van de fietsdrager bleek mijn achterband leeg te zijn gelopen. Ze zetten er even een nieuwe binnenband in. Over een uurtje kunnen we de fiets ophalen. Geen punt, eerst koffie en dan maar iets later vertrekken.’
 
Het loopt lekker door, van de vroege ochtend tot een uurtje of elf. Wim en Annelies Olde Kalter vertrekken met de laatste deelnemers voor de 60 kilometer. Ze hebben er zin in, net als vele anderen aangemoedigd door de lekkere temperatuur. Ideaal fietsweer.
Het is de 40e Fietsvierdaagse Zuid-Berghuizen. Nog steeds is het evenement, vier decennia geleden opgestart door wijkbewoners Frans Brandsma en Henk Kamerich,  populair. ‘Veel wijkbewoners maar zeker ook veel fietsers vanuit de stad en van daarbuiten’, vertelt Jan Lempsink. ‘Onder hen veel mensen die hier op campings zitten of in en hotelletje verblijven. Een groot deel van hen zie  we elk jaar weer.’ Zuid-Berghuizen kenmerkt zich wat de voorzitter betreft vooral door gezelligheid. ‘Zo groot als Denekamp met een dikke 1.200 deelnemers per dag willen en kunnen wij niet worden. Daar hebben we hier de capaciteit ook niet voor.’
 
Nee, zo is het goed. Lempsink schat op de eerste dag toch zo’n 600 fietsers in. ‘Vorig jaar hadden we door het slechte weer even een dipje. Voor de komende dagen is prima weer voorspeld. Zaterdag schijnt het zelfs warm te worden. Het weer is voor een evenement als dit gewoon alles bepalend.’ Gerard en Annie Engbers, Jan Oonk en Gerrit Reinink met hun echtgenotes, Marcel Siemerink en Johan Broenink met hun groep, allemaal zijn ze weer van de partij om de beentjes een hele dag rond te laten gaan.
 
Vast gezicht achter de inschrijftafel is dat van Marjo Miggelbrink. Echtgenoot Ginus regelt van alles op het buitenterrrein, dochter Loes doet de bar. Alleen vrijdag niet. Dan fietst ze zelf mee met de kleine van twee voorop in het zitje. Harry Roeloffzen fietst niet mee, maar komt wel koffie drinken. Omdat het op het terras van Stakenboer bij dit weer zo lekker vertoeven is. Zaterdagmiddag is de afsluiting van de veertigste editie. Dan zingt het smartlappenkoor de mooiste liedjes onder het groene lover in Park Stakenkamp, is de trekking van de loterij en worden de prijzen uitgereikt. En… de echte liefhebbers verlangen dan alweer naar de Fietsvierdaagse van volgend jaar.

 

Tekst en foto: Felix Nijland