Zoek
Zoek

Jack Russell als uitkijkpost wandelclub

De wandelgroep, die elke woensdag om 13.30 uur vertrekt vanaf boerderij Stakenboer, heeft donderdag haar jaarlijkse uitstapje gemaakt. Deze keer ging het naar De Weerribben in de Kop van Overijssel, niet zo ver van Steenwijk. Een verslag van Jan Hofsteenge.
De Jack Russel van Zuid-Berghuizenaar Peter Louwerens fungeert als verkenner tijdens de boottocht in De Weerribben.
Onze groep van 13 personen vertrok om half negen met drie auto’s naar Ossenzijl aan de noordkant van De Weerribben, waar we rond kwart over 10 aankwamen. Daar hebben we op het terras van natuurrecreatiebedrijf De Gele Lis een kop koffie gedronken. Vervolgens hebben we het daarnaast gelegen bezoekerscentrum Weerribben bekeken. Dit is een groot bezoekerscentrum met veel informatie over De Weerribben, maar er zijn ook allerlei zaken te koop.
Ons volgende programmaonderdeel was een twee uur durende boottocht met twee fluisterboten door De Weerribben. Dit is een heel waterrijk gebied met veel smalle kanaaltjes door rietvelden en moerasbossen. In het begin was het nog wel even oefenen met de bootjes, die we zelf bestuurden, maar na korte tijd ging het varen prima. Het was trouwens maar goed, dat we een kaart van het gebied hadden meegekregen, waarop de route stond aangegeven. Anders was het vermoedelijk heel moeilijk geworden de weg naar het beginpunt terug te vinden, want de kanaaltjes met het riet lijken allemaal op elkaar. Tijdens deze tocht bewaakte de Jack Russell van Peter Louwerens, die ook mee ging, op voortreffelijke wijze de boot, waarop hij meevoer.
Na terugkomst zijn we vertrokken naar Meppel, dat een gezellig centrum heeft. Daar werd net de laatste van zes Meppeldagen gehouden. Deze dagen worden jaarlijks op zes achtereenvolgende donderdagen in de zomervakantie gehouden met elke donderdag een ander thema. Het thema van deze dag was: Musical sing along. In het centrum van Meppel was het daarom een drukte van belang. Op straat waren diverse optredens van artiesten te zien. Verder probeerden winkeliers en kraamverkopers hun waren aan de man te brengen.
Rond vier uur zijn we begonnen aan een rondvaart op een ongeveer 115 jaar oud schip, de Vereeniging III. Dit was oorspronkelijk een beurtschip, dat een vaste dienstregeling had langs een vastgesteld aantal havens. Op dit moment is het in particuliere handen en wordt het onder andere gebruikt voor toeristische tochtjes. Het was niet zo’n lange tocht door de grachten van Meppel, maar we passeerden wel twee bruggen, die voor ons omhoog gedaan werden. Bovendien kwamen we twee keer door een sluis. Ook hier genoten we weer van het prachtige weer.
Na de boottocht zijn we naar Oldenzaal terug gereden, waar we bij Christoffel’s met zijn allen een prima smakende dagschotel hebben gegeten. Hoe goed de sfeer in de wandelgroep is, blijkt wel uit het feit, dat drie leden van de groep, die overdag verhinderd waren, wel aanwezig waren bij het diner. Al met al hebben we een prachtige dag gehad met perfect weer, die uitstekend was georganiseerd door Fely en Gerard Bartelink.`

Tekst: Jan Hofsteenge. Foto’s: diverse leden wandelclub Stakenboer.