Zoek
Zoek

Remco Kip aan basis zaterdagvoetbal

Charon slingert wat rond en slingert wat aan; een verbindingslint van interviews met wijkbewoners. Van Luuc Rickhoff via de voetbalkantine naar Remco Kip, groenwitter op de zaterdag.el 
Remco Kip was bij FC Berghuizen een van de initiatiefnemers voor het zaterdagvoetbal.
‘Niet zondagochtend vroeg op het veld staan’
 
Schuin tegenover de voetbalvelden van FC Berghuizen doet Remco de deur van zijn ouderhuis open. Een prachtige plek aan de Schapendijk, waar de 23-jarige nog steeds met plezier woont. ´Lekker dichtbij, mooi makkelijk´, zegt hij, met een knikje richting de kantine van FC Berghuizen. Het wordt me snel duidelijk dat voetbal een belangrijke plek inneemt in het leven van Remco. Met enthousiasme praat hij mij (voetballeek) een beetje bij. 
 
Woar bin ie van?
 
Remco is er één van Kip. Samen met zijn ouders en zusje Melanie woont hij sinds ´91 in de fraai gelegen woning aan de rand van de wijk. ´Mijn vader heeft een eigen bouwbedrijfje en hij heeft dit huis zelf gebouwd. Eerst woonden we er met ons hele gezin, maar mijn broer Michel woont inmiddels samen in Enschede´. Net als zijn voorganger in deze rubriek jongerenwerker Luuc Rickhoff kijkt hij met goede herinneringen terug op een zorgeloze jeugd in Berghuizen. Nog steeds heeft hij dezelfde vrienden van toen, met wie hij graag optrekt. Voetbal speelt daarbij een centrale rol.
Luuc Rickhoff trakteert Remco Kip op het toegezegde biertje. ‘Een kouwe rakker uit de kantine.’
Woar kan ik oe van kenn’n?
 
Na het afronden van zijn MBO-opleiding Bouwkunde werkt Remco nu anderhalf jaar in Borne bij Doornekamp, een technische groothandel in duurzame energietechnieken. ´Ik ben daar werkvoorbereider en tekenaar en dat bevalt goed.´ Het is een klein bedrijf, met slechts vier werknemers op kantoor en dat blijkt aan te sluiten bij Remco´s voorkeuren. ´Ik hou van kleinschaligheid en korte lijnen, waardoor je weet hoe en met wie je prettig samenwerkt.´ Het bedrijf is gespecialiseerd in energiezuinige (warmtepomp)systemen voor installateurs in de woningbouw. ´Goed voor het milieu, gericht op de toekomst, dat idee bevalt me wel. Installatietechniek was misschien geen logische keus, maar ik heb me er inmiddels aardig in verdiept.´ vertelt hij. En wat Remco in zijn kop heeft zitten, heeft hij niet in de kont, zoveel wordt duidelijk als we het hebben over het zaterdagvoetbal.
 
Wat wo-j mie vertell’n?
 
Volgens de KNVB is het aantal amateurvoetbalteams dat op zondag speelt de afgelopen vijf seizoenen met bijna tien procent afgenomen. Juist op de zaterdagen is de afgelopen seizoenen dertien procent meer gespeeld. ´Veel jonge mensen gaan nu langer naar school en ´beunen´ op de zaterdag niet meer bij, zoals vroeger. Ze willen op de zaterdagavond graag uit en op zondagochtend niet al om acht uur op het veld staan. Ze houden graag tijd over voor andere activiteiten op de zondag´, zo is Remco´s verklaring.
 
Het zaterdagvoetbal bij FC Berghuizen is dan ook ontstaan vanuit de jeugd en bestaat nu twee jaar. Samen met Tijn Hoge Bavel en Jelle Punt heeft Remco dit idee gelanceerd. Het bestuur reageerde aanvankelijk niet onverdeeld enthousiast. ´Berghuizen is een traditionele wijk. Er waren voor- en tegenstanders. Toezeggingen werden niet nagekomen, waardoor ik uit principe ben opgestapt uit de A1. Ik ben wel altijd loyaal aan de club en ´spelend lid´ gebleven. ´Na een maand of acht stond ik met een biertje in de kantine, waar mijn kameraden kantinedienst hadden. Daar ben ik met Jeroen Hulsmeijer, leider van het eerste, aan de praat geraakt. De vrijdag daarna stond ik weer als vanouds op het trainingsveld. De discussie werd opnieuw aangezwengeld, waarna het plan voor de zaterdagvoetbal alsnog kon worden opgepakt.’
 
´Dat is nodig ook. Stilstand is achteruitgang en de jeugd heeft immers de toekomst. FC Berghuizen is een relatief kleine club. Wil je de jeugd blijven betrekken, moet je wel naar ze luisteren en anticiperen op hun wensen. De club heeft er iets moois voor teruggekregen. Het eerste jaar zijn we gestart met één elftal: zaterdag 2. Dat is het elftal waar ik deel van uitmaak. Sinds dit jaar hebben we er een tweede elftal bij: Zaterdag 3. Op 26 mei kunnen we met dit elftal uit tegen Quick kampioen worden en daarmee de eer van de club redden!´ 
Remco Kip maakt deel uit van het zaterdag 2 elftal van FC Berghuizen. Er wordt een nieuwe trainer gezocht.
Voor het zaterdagvoetbal hebben de mannen alles zelf geregeld. Cafetaria De Elsmöss is tenuesponsor en kameraad Sjoerd Jansen regelt als leider de randzaken. ´We hebben Ronny Oude Veldhuis, Henk Hulsmeijer en Gert-Jan Wolbert bereid gevonden onze vaste scheidsrechters te zijn. Bert Bruins stopt helaas als trainer. We zijn voor volgend seizoen nog op zoek naar een nieuwe trainer´.
 
Voorwaarde is dat de zaterdagspelers zo nodig het eerste blijven ondersteunen op de zondag. Bij een tekort aan spelers komt Remco soms voor zowel het eerste als (hopelijk) het nieuwe kampioenselftal uit. ´Dat spreekt voor zich. Samen moet je ergens voor staan. In een club is die bereidwilligheid heel belangrijk. Dat geldt ook voor de vrijwilligers, de stille krachten binnen een vereniging. Wat mij betreft mogen we daar wel wat zuiniger op zijn. Niet zeuren, maar waarderen wat ze allemaal goed doen. Zonder vrijwilligers kom je nergens´.
 
Woar wil ie mie op an hebb’n?
 
´Het is een kleine, logische stap om je richting Gerwin Wissink te sturen. Hij is ook vaak in de kantine te vinden, maar dan als trouwe vrijwilliger aan de andere kant van de bar. Net als ik heeft hij een uitgesproken mening, die hij vast met je wil delen´. Nieuwsgierig geworden slinger ik dus verder naar Remco´s achterbuurman.
 
Wat breng ik van oe met?
 
‘De volgende keer dat we allebei aan de bar staan, krijgt Gerwin van mij een legendarische kantinegehaktbal’. Met dat aanbod kan ik vast bij hem aankomen Remco. Dank!