Search
Search

Roderik Snijders

Met zijn 31 jaar is Roderik Snijders de jongste ondernemer op winkelcentrum Zuid-Berghuizen. Als gediplomeerd vinoloog en liquorist kan hij zijn klanten een gedegen advies geven.

Roderik Snijders houdt van een goed en kundig wijn- en whiskyadvies

‘Klant blij en tevreden naar huis’
 
Spijt dat Roderik Snijders in de voetsporen van zijn vader en moeder trad heeft hij geen moment gehad. Aan de hoge proeftafel tussen strakke doch sfeervolle wanden vol flessen wijn en gedistilleerd vertelt hij dat het echter op voorhand geen uitgemaakte zaak was dat hij wijnhandel, slijterij en tabakorie De Smorre zou overnemen. ‘Ik heb namelijk nog twee zussen. Maar zij kozen voor iets anders.’
 

En dus staat Roderik nu in de zaak, sinds 1 januari 2016 geheel op eigen benen.  Vader Herman springt bij als het nodig is, maar is niet meer ingeroosterd. ‘Ik ben natuurlijk in deze zaak opgegroeid. Vanaf het begin vind ik het leuk om te doen. Wat wil je ook. Je verkoopt mooie dranken, je bent in staat er een goed verhaal bij te vertellen en mijn uitdaging is de klant blij en tevreden naar huis te laten gaan.’
 
Eigen draai
 
In 2010 bekwaamde hij zich in het vak in een wijnwinkel in Den Haag. ‘Het is goed en leerzaam je benen een jaartje onder andermans tafel te steken’, vertelt hij over die periode. ‘Ik heb er veel opgestoken, wat ik in Oldenzaal weer kon gebruiken.’ Natuurlijk wil je als jonge ondernemer je eigen draai aan je zaak geven. Roderik Snijders deed dat, hoewel dat wel eens tot gezonde discussie met zijn vader leidde. ‘Maar dat is helemaal niet erg. Het tekent de betrokkenheid van ons beiden bij het vak.’
 
Want een vakspecialist, dat is hij. Alles wat hij verkoopt wordt eerst zelf geproefd. Met een lach: ‘Daar heb ik samples voor. Hele kleine flesjes.’ Hij wil weten wat hij de klant verkoopt. ‘Klanten zijn kritisch, ze willen iets goeds mee naar huis. Ze willen een goede fles wijn, whisky, wodka of een likeur. Door ze een paar vragen te stellen, weet ik wat ze zoeken en lekker vinden. Daar komt dan een advies uit.’ Ondernemen, doceert hij, is niet stilzitten en wachten tot de klanten komen. Nee, het is constant actief zijn, de klanten betrekken en informeren; sinds enige tijd houdt hij wijn- en whiskyproeverijen in de winkel. ‘Vaak nodig ik een gastspreker uit. Er staan meerdere flessen open. Met en hapje erbij kunnen de deelnemers proeven. En ze krijgen er een mooi verhaal bij.’
 
One stop shopping
 
In de lokale wereld van slijters en wijnhandelaren draait hij meer dan voortreffelijk mee. Natuurlijk, realiseert hij zich, zit hij met zijn zaak op een eerste klas locatie aan een drukbereden weg op een superbeklant winkelcentrum. ‘Het is hier one stop shopping. Alles bij de hand voor de dagelijkse boodschappen, gratis parkeren, een mooie variatie in winkels en veel zelfstandige dus gemotiveerde en betrokken ondernemers.’
Zijn toekomstbeeld? ‘Dat is de winkel nog mooier en beter maken. Steeds vernieuwen, de klanten zoals gezegd blij en tevreden naar huis laten gaan en dan mogen ze in Oldenzaal best in positieve zin over mijn zaak spreken.’
 
http://www.wijnhandeldesmorre.nl/