Zoek
Zoek

Rood met witte stippen

Leerlingen van groep 4 van basisschool De Leemstee namen in het Hooge Venterink aan de rand van Zuid-Berghuizen de herfst onder de loep. Harry Roeloffzen van het IVN Oldenzaal-Losser schreef een verslagje voor Hallo Berghuizen.
Voor de 12e keer heeft de werkgroep schoolactiviteiten van het IVN Oldenzaal-Losser het herfstproject voor groep 4 leerlingen gehouden in het Hooge Venterink, een bijzonder bos in Zuid-Berghuizen. In totaal hebben 300 leerlingen een negental opdrachten uitgevoerd onder begeleiding van IVN-schoolgidsen, ouders en leerkrachten.
Zo hebben ze met een spiegeltje onder de vele paddenstoelen gekeken om met hun eigen ogen te zien of het om een plaatjeszwam of een gaatjeszwam gaat.  Een meisje vindt daarbij een heel klein takje met hele kleine paddenstoelen erop, zie bijgaande foto. Een paddenstoel die veel kleiner is dan de eikel die erbij ligt. Het gaat hierbij om het gestreepte nestzwammetje.
Door de vele regen zie je overal in het bos paddenstoelen. Zo ook meerdere heksenkringen. Bij een heksenkring vergaderen de kabouters. En de elfjes bedenken daar met welke kleuren verf zij de paddenstoelen dit jaar schilderen. Zoals je kunt zien op bijgaande foto hebben zij bij deze heksenkring gekozen voor wit.
De leerlingen vinden het heerlijk om in het bos te zijn. Een jongetje danst onopvallend achter in de groep naar de volgende opdracht. Hij beleeft de natuur op dat moment helemaal. Je zou er jaloers op worden. Samen een gekleurd spinnenweb maken, wordt met veel enthousiasme gedaan. Elk jaar weer een mooie opdracht. 
 
Nadien laat een juf die met haar klas geweest is ons het volgende weten: 
 
‘De kinderen hebben het ontzettend leuk gevonden. Vooral het zoeken naar de diertjes en de slakken vonden ze erg leuk en interessant. De afwisseling in activiteiten was leuk maar ook leerzaam. Ik vind dit soort activiteiten erg waardevol. Ontdekkend leren en buiten bezig zijn is voor kinderen erg fijn en iedereen was dan ook enthousiast en actief bezig. Ik hoop dat als ik volgend jaar ook groep 4 heb weer mee te doen.’
 
Wij hebben samen met de ouders en leerkrachten genoten van de leerlingen. En hopen ze wat liefde en zorg voor de natuur bijgebracht te hebben.