Zoek
Zoek

Ruimte bij de dagbesteding

Op spontane uitnodiging drink ik weer eens gezellig koffie met de ouderen van de dagbesteding. Aan de muur vrolijke uilen, mandala’s en houten lieveheersbeestjes. Ik krijg er stukjes mango bij en vrolijke verhalen uit vroeger tijden. Ondertussen wordt er fanatiek gesjoeld, terwijl de beide heren van het gezelschap onderling de beste tactiek bespreken.

Gezamenlijke activiteiten in sfeervolle huiskamer Breedwijs

Gezamenlijke activiteiten in sfeervolle huiskamer Breedwijs 

De samenstelling van de groep wisselt per keer, maar cliënten komen vaak meerdere keren per week naar Breedwijs. In de sfeervol ingerichte huiskamer, met uitzicht op de Helmichstraat, worden vier dagen per week gezamenlijk activiteiten ondernomen. Een goede sfeer en persoonlijke aandacht staan voorop.
Albert Heijn op het winkelcentrum levert daaraan een waardevolle bijdrage. ‘Met Pasen is er nog een complete brunch voor ons verzorgd en ook op andere feestdagen wordt vaak aan ons gedacht,’ aldus Ellen Groeneveld, activiteitenbegeleidster bij Zorgfederatie Oldenzaal. ‘We komen bijna dagelijks bij de supermarkt, nadat samen is bepaald wat er tussen de middag wordt gegeten. Terwijl een groepje de warme maaltijd voorbereidt, doen anderen een klusje of activiteit naar keuze. Er is aandacht voor beweging, ontspanning, creativiteit en geheugentraining, waarbij we ons aanbod zoveel mogelijk afstemmen op de wensen en behoeften  van de cliënten. Mensen komen hier graag, er is in het multifunctionele gebouw van alles te zien en te beleven. Jong en oud ontmoeten elkaar.’
Dagbesteding Breedwijs is bedoeld voor mensen die nog zelfstandig wonen, maar (geheugen)problemen ondervinden bij het functioneren in het dagelijkse leven. Er is plek voor nieuwe aanmeldingen. Voor deelname is een indicatie nodig. Hiervoor kan men terecht bij het Maatschappelijk Plein Oldenzaal. Mensen die vooraf vrijblijvend een keer willen komen kijken, zijn van harte welkom. Naasten kunnen hiervoor contact opnemen met Ellen. Wanneer de indicatie rond is worden bij de mensen thuis afspraken gemaakt. Het vervoer wordt geregeld. Zorgfederatie Oldenzaal beschikt over taxibusjes met vaste chauffeurs.
Terwijl ik aanstalten maak om te vertrekken, wordt er opnieuw een kopje koffie ingeschonken. Voordat een vertrouwd gezicht de mensen veilig en tevreden naar huis brengt, worden eerst nog wat nieuwtjes uitgewisseld en mee geneuried met de Hollandse hits op de achtergrond. Op het krijtbord aan de muur dit keer de treffende spreuk: ‘Pluk de dag, hij is immers zo voorbij.’

Tekst: Charon Olde Riekerink