Search
Search

Scholieren ruimen zwerfafval, wie komt helpen in de wijk?

‘Cool’, klinkt het.  En: ‘Grijpers speciaal voor kinderen. Leuk.’  Leerlingen van basisschool De Leemstee in Zuid-Berghuizen zijn blij met de hesjes, handschoenen, grijpstokken, ringhouders en vuilniszakken van Schoon Nederland. Het schoonhouden van het groene schoolplein en een stukje van het park wordt zo heel wat gemakkelijker.
Kinderen van De Leemstee namen met hun directeur Mijke Pleijhuis en conciërge André Scholte Lubberink de afgelopen week setjes voor het opruimen van zwerfafval in ontvangst.
Op school is het al geruime tijd gebruik elke week even met een grote emmer en een grijpertje rond de school te gaan. ‘Onze kinderen doen dat graag en zo zien ze meteen in dat het schoonhouden van onze schoolomgeving en de openbare ruimte belangrijk is. Een beetje een voorbeeldrol. Gooi geen afval zomaar op de grond’, vertellen schooldirecteur Mijke Pleijhuis en conciërge André Scholte Lubberink. Kort geleden diende zich via het project Schoon Oldenzaal en Kansrijk Berghuizen de mogelijkheid aan een pakket voor tien kinderen in school te krijgen, waarmee de leerlingen op pad kunnen. Donderdagmorgen nam De Leemstee het graag in ontvangst.
 
Bedoeling is in Zuid-Berghuizen nog meer te gaan doen aan het bestrijden van zwerfafval. Er wordt een ploeg opgezet van acht mensen, die in overleg met elkaar of in groepjes van twee of drie of alleen in het hart van de wijk zwerfafval gaan opruimen. Vier wijkbewoners hebben zich daarvoor reeds aangemeld. In buurgemeente Losser zijn op dit moment al zo’n honderd inwoners wekelijks actief met grijper en vuilniszak. In het hele land is het een hype. Schoon Oldenzaal van Clara Welhuis-Wiefferink heeft voor natuur- en milieueducatief centrum De Höfte in die wijk eveneens gezorgd voor een pakket om het afval aan te pakken.
 
Voor het hart van Zuid-Berghuizen is ook al werkmateriaal beschikbaar. Met een Buurtsubsidie kunnen bovendien warme werkjassen worden aangeschaft. Voor de warmere maanden zijn er hesjes. Wie een schone wijk belangrijk vindt en wil helpen met het opruimen van zwerfafval kan zich aanmelden via kansrijkberghuizen@gmail.com 
 
We nodigen u dan uit voor een gesprekje. Natuurlijk hoort bij het zwerfafval ruimen een gezellig kopje koffie.

Foto’s: Frank Noordanus.