Zoek
Zoek

Stakenbeek buiten zijn oevers

Door de hevige regenval van de laatste dagen trad de Stakenbeek maandag aan weerszijden van de doorgang onder de Eektestraat buiten zijn oevers. Daardoor konden wandelaars en fietsers niet verder, moesten Hans en Cora Muijderman ervaren.
De Stakenbeek ontspringt bij Boerskotten, loopt door Berghuizen en gaat daarna verder door het industrieterrein. Langs de beek loopt voor een groot deel het rondje Oldenzaal, een fietspad dat gisteren ineens op enkele delen niet meer toegankelijk bleek. De gemeente zette het natte gebied af met hekken.
 
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 
De Stakenbeek is een beek in Oldenzaal, die ontspringt in het natuurgebied Boerskotten en voor het grootste gedeelte door de wijk Zuid-Berghuizen loopt. Een paar kilometer verder loopt de Stakenbeek door het industriegebied Hazewinkel. Buiten de bebouwde kom heeft de beek de naam Jufferbeek in het gelijknamige natuurgebied. Verder gaat er een klein stroompje naar een natuurgebied, dat midden in de nieuwbouw van industriegebied Hazewinkel ligt.
In Oldenzaal is de Stakenbeek een belangrijke beek vanwege de rol die hij speelt in de aan- en afvoer van regenwater van het hoger gelegen natuurgebied Boerskotten en de bebouwing van Oldenzaal. De Stakenbeek wordt daarnaast als recreatiegebied gebruikt. Langs de beek lopen toeristische wandel- en fietspaden.
De Stakenbeek was voorheen geheel gekanaliseerd. Later vond men dat niet in het landschap passen en daarom is in 2004 het natuurlijke karakter teruggebracht door onder andere de beek een stuk ondieper te maken. Ook is het verloop van de Stakenbeek teruggebracht. Om het regenwater goed vast te houden kwamen er in 2004 twee extra waterkeringen in de Stakenbeek.

Foto’s: Hans Muijderman.