Zoek
Zoek

Stoere meiden van Berghuizen nu ook op YouTube

Drie jaar na de start van het meisjesvoetbal bij FC Berghuizen bedenkt jeugdsecretaris Felix Nijland in 1986 het plan een single uit te brengen over meisjesvoetbal. De single wordt opgenomen in de studio van Henk Bernhardt en Geert Bouwknegt in Hengelo, de voetballende meiden komen op radio en televisie en de single wordt een doorslaand succes.
Heel vaak wordt er nog gevraagd naar de single. Tijd om deze nu eindelijk voorzien van de bijbehorende, maar wel al bijna 40 jaar oude foto’s, op YouTube te zetten. Klik op de link onder de tekst en je hoort de A- en B-kant van de single nog eens en tegelijkertijd kun je de foto’s van toen bekijken. Mariël Ankoné schreef destijds het nummer Meidenvoetbal is oké, op muziek van Marmor, Stein und Eisen bricht van Drafi Deutscher. Paul Amweg schreef Stoere Meiden, op het nummer Da Doo Run Run van The Chrystals.
 
Vijftig meiden van FC Berghuizen zongen mee. De club werd met het meidenvoetbal in één klap bekend in het hele land. De TROS-radio kwam de voetbalmeiden van FC Berghuizen interviewen en het Jeugdjournaal van de NOS reisde af naar Oldenzaal om een prachtige reportage over ‘de zingende meiden van Berghuizen’ te maken. Deze werd uitgezonden in het najaar van 1986, in de rust van de manneninterland Hongarije-Nederland. Jan Rietman draaide het plaatje in de rust van Feyenoord-Ajax.
 
Tijdens de opening van het 40-jarig jubileum van FC Berghuizen overhandigde Felix Nijland de single aan international Vera Pauw. Zij was toen bij de KNVB coördinator meisjesvoetbal. Later zou ze bondscoach worden van Schotland, Nederland, Zuid-Afrika, Thailand en Ierland. De stoere meiden van Berghuizen wisten de tweede helft van 1986 niet wat hen overkwam. Ze genoten echter volop en waren apetrots.
Klik op onderstaande link om het filmpje te bekijken

Geluidsbewerking: Peter Bussmann. Beeldbewerking en montage: Theo Krabbe. Tekst en foto’s: Felix Nijland.