Search
Search

Stop met het voeren van eenden!

Fons en Ria Heidkamp zien het bijna dagelijks gebeuren. Wijkbewoners die de eenden voeren in de Stakenbeek. Het waterschap waarschuwt voor het voeren, want vissen, vogels en zelfs honden kunnen er de dood door vinden.
De eendjes voeren is erg gezellig, maar doe het beter niet.

Fons en Ria Heidkamp wijzen op verwoestende gevolgen van oud brood in het water

‘Eenden in Stakenbeek kunnen zichzelf redden’

Ze wonen aan de Stakenkamplaan niet ver van de beek. Elke dag wel maken ze een wandelingetje langs het water. Omdat Ria niet meer zo best loopt en is aangewezen op haar rollator, wandelen ze van bankje naar bankje. Vooral tijdens die korte rustpauzes zien Fons en Ria Heidkamp veel. ´Zakken met oud brood worden in het water gesmeten. Meestal door vrouwen´, heeft Ria geconstateerd. Niet zelden spreken zij en haar man de broodstrooiers aan. ´Dan zeggen ze meestal dat het oud brood is. Ik zeg dan dat zoveel brood ratten aantrekt en dat ze voor eigen gebruik beter elke dag wat plakken uit de vriezer kunnen halen. Dan hoeven ze geen brood weg te gooien toch?’
 
Ecologen geven aan dat het voeren van eenden volstrekt overbodig is. Die mening houdt ook het waterschap er op na. Voeren met brood heeft een negatieve uitwerking op het zuurstofgehalte in het water. Brood bevat namelijk veel voedingstoffen, waar algen goed op gedijen. Hoe meer algen, hoe minder zuurstof en des te meer dode vissen. Met de hoge temperaturen van deze zomer kan zomaar botulisme ontstaan. Een bacterie die een voedselvergiftiging veroorzaakt waar watervogels en honden dood aan kunnen gaan en mensen ziek van worden.
 
Ria Heidkamp is er behoorlijk fel op. ‘Eenden kunnen en moeten zichzelf redden. Ik snap wel dat mensen het leuk en gezellig vinden samen met de kinderen die beesten te voeren. Maar het is gewoon niet nodig. En als je het wel doet, kan de uitwerking verwoestend zijn.’ Jonge eenden kunnen heel goed zonder bijgevoerd te worden. Zij moeten het vooral van insecten hebben.
Berghuizenaren Fons en Ria Heidkamp pleiten ervoor dat de wijkbewoners stoppen met het voeren van eenden in de Stakenbeek.
Niet verstaan’
 
Fons Heidkamp trof bij de beek naast een vuilnisbak een zak vol koekjes aan. ‘Zoiets kan toch niet. Weet je dat we in de aanliggende straten soms de ratten rond zien lopen? Wij spreken mensen er wel eens op aan, zonder echt boos of verwijtend te zijn. Meer beogen we een beroep te doen op hun gezonde verstand. Maar heel vaak horen we dan: ‘Niet verstaan’ en heffen de broodstrooiers hulpeloos hun handen. Wij denken dat ze zich niet eens realiseren welk een verwoestende uitwerking dat brood strooien in de zomer kan hebben.’
 
Als mensen dan toch brood willen geven, bepleit Ria, laat ze dan geen complete broden of plakken in het water gooien, maar een paar kleine stukjes die de eenden meteen opeten. Wat volgens haar ook gebeurt is dat oud brood in de vuilnisbakken bij de beek wordt gedeponeerd. ‘Als ze dan toch brood over hebben en weg willen gooien, laat ze het dan storten in hun eigen groene bak. Daar kunnen de ratten niet bij.’ Ze vinden dat mensen zo niet met voedsel om moeten gaan. Laatst zagen ze een vrouw die cornflakes in de beek strooide. Een groot deel kwam op het gras. ‘Als we zoiets zien, is dat voor ons een enorme ergernis. Wees zuinig op de natuur en vervuil die niet.’ 
In Brabant plaatste het waterschap deze borden.
Wat Fons en Ria Heidkamp vreemd vinden, is dat er geen borden langs de beek staan die mensen erop wijzen de eenden niet te voeren. ‘Misschien moeten net als in een aantal andere gemeenten in het land die borden in Oldenzaal ook langs de waterkanten worden geplaatst.’
 
Couscous de beek in
 
Hans Holsbeek, penningmeester van de Oldenzaalse hengelsportvereniging OHV en huurman van de Stakenbeek, zegt in een reactie dat zijn club niet zoveel problemen heeft met kinderen die op zondag met opa en oma de in bescheiden mate eendjes voeren. ‘Welk kind is er niet groot mee geworden?’ Waar Holsbeek en zijn medebestuursleden zich echter wel degelijk zorgen om maken zijn complete broden en etensresten als bijvoorbeeld couscous, die in de Oldenzaalse viswateren en met name ook in de Stakenbeek worden gesmeten. ‘Vaak gaat de plastic zak er nog achteraan.’ Holsbeek zegt dat vissers aan de waterkant regelmatig zien dat ‘mensen van buitenlandse komaf’ etensresten dumpen. ‘Wat ons ter ore komt is dat deze mensen vanwege hun geloofsovertuiging geen eten mogen weggooien. Dus gaat het de beek in. Dat kan niet. Overlast van ratten en bedorven water zijn het gevolg.’ OHV heeft over deze situatie overleg met de gemeente en denkt binnenkort op een aantal plaatsen in de stad waarschuwingsborden te plaatsen om de eenden niet te voeren. Onder meer bij de Stakenbeek en de vijvers aan de Griekenlandlaan en Hulsbekenkamp.
Watervogels in de Stakenbeek kunnen dood gaan aan de gevolgen van botulisme.
Woordvoerder Monique Meinders zegt desgevraagd dat de gemeente op dit moment geen aanleiding ziet om bij wateren in Oldenzaal borden te plaatsen. Volgens de gemeente wordt het dierenwelzijn in de openbare ruimte nauwkeurig in de gaten gehouden. Zoals onlangs bij de droogte het welzijn van de visstand. Mocht er in of bij gemeentelijke waterpartijen iets aan de hand zijn, dan kunnen inwoners dat melden via www.oldenzaal.nl/melding of telefonisch. Als het om water gaat, hebben de gemeente en het waterschap nauw overleg.
 
Klik op onderstaande link en bekijk een filmpje van Omroep Gelderland over de schadelijke gevolgen van het voeren van eenden:
https://www.youtube.com/watch?v=pY220kskaoc

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: Felix Nijland, De Gelderlander, Brabants Dagblad en Riet Vos. Bron: Tubantia.