Zoek
Zoek

Uitbreiding van boerderij Stakenboer

Met het vertrek uit Breedwijs en de uitbreiding en verbouwing van Stakenboer begint welzijnsinstelling Impuls volgend voorjaar in onze wijk aan een nieuw hoofdstuk in haar bestaan. ‘We gaan er veel meer op af’, openbaart leidinggevende Fenny Tolhuis iets over de toekomstige koers.
Gastheren en gastvrouwen van Stakenboer. Geheel rechts Fenny Tolhuis. Links naast haar beheerder Rimon Yohanna.
Daarmee bedoelt ze dat Impuls het werk opzoekt op de plekken waar het nodig is. En Zuid-Berghuizen maar ook De Thij blijven voor Impuls belangrijke aandachtsgebieden. Reden om Winkelcentrum Zuid-Berghuizen BV, eigenaar van Stakenboer, te vragen te investeren in de uitbreiding en verbouwing van de boerderij, waarna Impuls logischerwijs wel wat meer huur gaat betalen. Het begint een dezer dagen met het aanbrengen van een nieuw plafond op de deel, waarna de akoestiek hier aanzienlijk moet verbeteren. Nu is het zo dat, als meerdere mensen tegelijk praten, men elkaar nauwelijks kan verstaan. 
Daarnaast komt er een verbeterde entree aan de voorkant van de boerderij  (zijde Stakenkamplaan). Daardoor wordt het straks mogelijk het gebouw van twee kanten te betreden, zodat er gelijktijdig meerdere ruimtes gebruikt en verhuurd kunnen worden, zonder dat bezoekers elkaar storen of in de weg lopen. Verder komt er een derde toilet, mede met het oog op de activiteiten die straks in en om de muziekkoepel worden gehouden en waarin Stakenboer graag participeert, zo heeft directeur Alice ten Dam-Boschloo van Impuls het bestuur van de muziekkoepel laten weten.
Fenny Tolhuis, leidinggevende Impuls.
De grootste verandering is het uitbreiden van de huidige ontmoetingsruimte naar de kant van het winkelcentrum. De ruimte blijkt in de praktijk en met de populaire koffieochtenden op met name de dinsdag en vrijdag te klein. Bedoeling is er ook een grotere en betere keuken in te zetten. Fenny Tolhuis denkt dat met de komst van meer ouderen in de wijk en de bouw van appartementencomplexen de behoefte aan ontmoeting in de wijk steeds groter zal worden. ‘Daar haken wij met de plannen voor Stakenboer op in.’ Zo hoopt Impuls binnenkort de bewoners van het wooncomplex  De Industrieel te bereiken, waar geen eigen ontmoetingsruimte is. De bewoners zullen een enquete in de bus krijgen.
Kantoorfuncties zal Impuls volgens Fenny Tolhuis niet onderbrengen in Stakenboer. ‘In het centrum verlaten we op termijn het Michgoriushuis en trekken we met Kunstenschool Kaliber in het voormalige Univé-gebouw aan de Wilhelminastraat. Het kan wel zijn dat een van onze medewerkers eens een keer met de laptop in Stakenboer gaat zitten’, aldus het staflid van Impuls. Al met al heeft Impuls elf jaar in Breedwijs gezeten. Wat daar straks met de leegstaande ruimtes gaat gebeuren is nog niet bekend. Het pand van Breedwijs is eigendom van de gemeente. Impuls kreeg een fikse bezuinigingstaak voor de kiezen en moest toen keuzes maken. Fenny Tolhuis: ‘Twee locaties in één wijk zou teveel van het goede worden. De keuze is gevallen op Stakenboer, misschien ook wel een beetje omdat de boerderij zo mooi in het park en dus in het groen ligt.’

Tekst: Felix Nijland