Vakantieaccommodatie ‘Het Haarman’

Bert en Angelique Schothorst beginnen met vakantiehuis Het Haerman op hun eeuwenoude boerenerf aan een nieuw avontuur. En ze hebben er naast de koeien van Bert en de pedicuresalon van Angelique een economische drager bij. Welkom in een tijd dat boeren die tegen een natuurgebied aanzitten niet langer feilloos kunnen inschatten wat de nabije toekomst hen biedt.
Bert en Angelique Schothorst voor hun nieuwe vakantieverblijf. De eerste gasten kunnen zaterdag 2 juli komen.

Vakantiewoning met zicht op natuurgebied Boerskotten

Nieuw avontuur voor familie Schothorst 

Voor een korte of iets langere vakantie kun je geen mooiere plek bedenken. Als je ’s ochtends ontbijt op het overkapte terras kijk je over een brede, grazige weide tegen de groene bomenrand van natuurgebied Boerskotten aan. Achter je kan het goed zijn dat je een koe hoort loeien of een tractor hoort starten. Vakantiegasten op het erf bovenop de Oldenzaalse stuwwal, met beneden Zuid-Berghuizen en aan de andere kant de Postweg, de vroeger zo belangrijke postkoetsverbinding tussen Deventer en Hannover. Bert en Angelique zien er evenmin als hun kinderen Job, Dewi en Jucce tegenop. ‘Ik vertel graag het verhaal over de boerderij aan de meest uiteenlopende mensen’, zegt Bert. ‘Een schoolklas, leden van een serviceclub, een groep senioren; het maakt me niet uit. Het moet natuurlijk niet de hele dag doorgaan, want het werk op de boerderij gaat natuurlijk gewoon door.’
 
Bij de koffie in de bedrijfswoning – zijn vader Bennie en moeder Truus wonen in de boerderij – moet Bert in aanwezigheid van een stagiaire en haar docente dan toch even weer zijn stokpaardje oppakken. Het actuele verhaal over de stikstofuitstoot en de daaruit voortvloeiende maatregelen, die hem als boer rechtstreeks bedreigen. Hij heeft tussen alle discussies in praatprogramma’s op televisie zijn eigen theorie ontwikkeld, zoals veel boeren ook zeggen, gebaseerd op feiten. Hoe dan ook, de ongewisse toekomst blijft om de hoek loeren. Maar het zit hem dwars, dat moge duidelijk zijn.
Boer Bert Schothorst, peinzend, denkend in de wei. ‘Wat brengt de toekomst ons?’
Mede om die bedreiging voor hun prachtige en verzorgde bedrijf kijken ze al lang naar extra inkomsten om ook in de toekomst in welke vorm dan ook te kunnen blijven boeren. En vooral: op deze mooie plek. Ze bedachten een vakantiewoning aan de oostkant van het erf en eigenlijk hadden ze ook nog 25 camperplaatsen in gedachten. Bert wilde die plek zo positioneren op het erf, dat de campers niet zo in het zicht stonden. Maar daar verleende de gemeente Losser geen medewerking aan. Die wilde dat de familie Schothorst de voerplaats zou verleggen, zodat de campers op de vrijkomende plek zouden kunnen staan. Bert: ‘Dat zagen wij weer niet zitten, want het zou betekenen dat de campers niet alleen in het zicht maar ook te dicht op de vakantiewoning zouden komen te staan.’ Inmiddels broeden ze op een ander plan, maar daar wijdt Bert voorlopig wijselijk niet over uit.
Het Haerman is prachtig opgetrokken in een in het landschap passende bouwstijl met veel hout en balken. Beneden zijn twee gelijkwaardige vierpersoons appartementen, boven is een iets kleiner appartement met een loggia, een inpandig balkon. Een van de appartementen beneden heet de Regge, het andere de Dinkel. ‘Het regenwater de kant van Zuid-Berghuizen watert af in De Dinkel. En richting Postweg in De Regge. Vandaar die namen’, verklaart Bert. Het appartement oftewel boerderijlodge op de verdieping kreeg de naam de Es en die keuze  laat zich gezien de ligging van de boerderij natuurlijk gemakkelijk verklaren.
 
De appartementen zijn goed te combineren voor grotere gezelschappen. Ze zijn apart maar ook alle drie tegelijk af te huren, bijvoorbeeld door één familie en zijn modern ingericht en van alle gemakken voorzien. Oldenzaal is op loopafstand, plaatsen als De Lutte en Enschede liggen op fietsafstand. Angelique en dochter Dewi pakken samen na het vertrek van gasten de schoonmaak op. Het is wel even spannend, want na nog wat kleine aanpassingen zoals het plaatsen van een wasbak, mogen 2 juli de eerste gasten komen. Bij Schothorst zijn ze er wel klaar voor. Ook de senioren op het erf, vader Bennie en moeder Truus. ‘Mijn vader had eerst wel wat bedenkingen. Het vergde natuurlijk nog wel een investering. Maar nu het gebouw er staat en hij het allemaal kan zien is hij inwendig eigenlijk hartstikke trots, hoewel hij dat niet laat merken’, vertelt Bert zacht.
Angelique, Dewi en Bert Schothorst hebben er alle vertrouwen in dat hun vakantiewoning met drie appartementen Het Haerman bij de gasten in de smaak zal vallen.

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: Frank Noordanus