Zoek
Zoek

Voetbalclub verwacht 130 oudgedienden

Voor Wim Olde Kalter stond één ding vast. Nu FC Berghuizen komend weekend na 71 seizoenen met het eerste elftal afscheid neemt van het zondagvoetbal, mag dat niet onopgemerkt voorbij gaan. Integendeel, met een grote reünie van oud-spelers, trainers en begeleiders van het eerste uit al die seizoenen wordt de overstap naar de zaterdag op bijzondere wijze luister bijgezet.

Rode loper wordt uitgerold voor de helden van weleer

De grote ommezwaai bij FC Berghuizen

Het staat 26 mei allemaal te gebeuren voor en na de laatste competitiewedstrijd van FC Berghuizen 1 op de zondag, om 14.00 uur thuis tegen Fleringen. Het slotduel voor de groenwitten in de vijfde klasse KNVB, waarin de club voor het eerst in de rijke geschiedenis en ook meteen voor het laatst uitkwam. ‘Want volgend seizoen’, vertelt voorzitter Olde Kalter, ‘beginnen we in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal. Aanvang van alle thuiswedstrijden 15.00 uur. Een mooi tijdstip. Voor die tijd kan iedereen nog iets doen en de zaterdag vervolgens afsluiten met een wedstrijd en een biertje in ons clubgebouw.’
Voor na de zomer die nieuwe start wordt gemaakt, maken zondagmiddag eerst liefst 130 oud-spelers van het eerste hun opwachting op sportpark ’t Venterinck. Daarnaast 17 oud-trainers, begeleiders, verzorgers en nog eens 13 bestuursleden uit vroegere tijden. Er hebben zich dus liefst 160 deelnemers opgegeven voor de reünie. ‘En daarmee’, denkt Wim, ‘zitten we naar schatting en op basis van de spelerslijsten die we hebben samengesteld, toch op zo’n tachtig procent deelname. Geweldig mooi.’
Ze komen uit binnen- en buitenland, Patrick Kortink zelfs uit Spanje, waar hij woont. Kennelijk willen ze het niet missen en neemt de vereniging nog steeds een warme plaats in in de harten van veel voormaalige selectiespelers. Dat kan ook niet anders, want vanaf de start in 1948 op het bonkige terrein op de legendarische Bult, kende eerst RKSV en later FC Berghuizen talrijke hoogtepunten en uiteraard ook dieptepunten. Drie jaar na het einde van de oorlog werd begonnen in de onderafdeling van de KNVB, de Twentse Voetbal Bond (TVB). In 1964 volgde de promotie naar de grote KNVB tijdens een heroïsche uitwedstrijd in Wegdam bij Hengevelde. Berghuizen speelde uiteindelijk 16 jaar in de TVB en 55 jaar in de KNVB. Binnen de Koninklijke bond één jaar in de eerste klasse, liefst 23 jaar in de tweede klasse, 17 jaar in de derde klasse, 13 jaar in de vierde klasse en één jaar, dit seizoen, in de vijfde klasse. Het laagste niveau ooit, maar de club wil dolgraag weer stappen maken door straks op zaterdag succesvol te zijn in de vierde klasse.
‘Zomaar afscheid nemen van het zondagvoetbal, dat kan niet. Daarvoor is er in die 71 jaar teveel gebeurd en hebben al die spelers, trainers, begeleiders, grensrechters, verzorgers, bestuursleden en supporters teveel meegemaakt’, aldus Wim Olde Kalter, die zelf het idee voor een reünie bedacht en het plan uiteindelijk vorm gaf samen met Gerwin Wissink, Nick Kramer en Michel Koop. Het vinden van namen en (mail)adressen werd wel een hele opgave. Maar via kampioensfoto’s van de hoofdmacht en vooral via de opstellingen in het boekje dat de supportersvereniging jaren uitgaf, lukte dat uiteindelijk toch. Ook via Facebook werden oud-spelers van het eerste opgespoord. ‘En soms’, vertelt Wim Olde Kalter, ‘kwam je via de ene speler weer bij een groepje andere.’
Er zijn ook spelers die niet konden worden gevonden, een man of 20. Zoals Arnold Willemsen, de Berghuizenaar die midden jaren zestig vertrok naar FC Buochs in Zwitserland. Anderen bleken tot hun spijt verhinderd, maar stuurden wel hun hartelijke groeten en felicitaties met de ommezwaai  binnen hun oude club, zoals marechausseeman Jan ter Laak uit Grave in Noord-Brabant. 
Als het even lukt, wordt zondag voor de oudgedienden de rode loper uitgelegd en bij de kassa worden ze onthaald door Wim Olde Kalter en Gerwin Wissink.
Zaterdag wordt de kantine al feestelijk aangekleed en zondagmiddag zijn op de beeldschermen in het clubgebouw alle eerste elftalfoto’s in een continue presentatie te bewonderen. Natuurlijk zal de voorzitter spreken en wordt op creatieve en bijzondere wijze een foto gemaakt van de genodigde spelers en hun trainers en begeleiders.
De competitiewedstrijd tegen Fleringen belooft nog redelijk spannend te worden. Deze club kan namelijk nog een periodetitel in de wacht slepen. Wim Olde Kalter voorspelt zeker bij mooi weer een hele happening en een gezellige middag met veel ruimte voor verhalen over toen en nu.

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: archief FC Berghuizen