Zoeken
Zoeken

Wandelpaneel zondag onthuld

Wethouder Evelien Zinkweg onthult zondag tijdens het Parkfestival Zuid-Berghuizen een wandelpaneel in Park Stakenkamp en een thematisch informatiepaneel bij de duvelssteen ter hoogte van het Mariakapelletje aan het Lossers Voetpad.
Wethouder Evelien Zinkweg. Foto Tubantia
Het initiatief voor het wandelpaneel dat komt op de kruising van paden bij boerderij Stakenboer is ontstaan in een gesprek tussen secretaris Felix Nijland van Kansrijk Berghuizen en Wilbert Kallenberg van het IVN Oldenzaal-Losser e.o. Het initiatief voor het informatiepaneel aan het Lossers Voetpad is geheel afkomstig van de historische vereniging De Dree Marken, waarin de oude marke Berghuizen is vertegenwoordigd.
Het plan voor een wandelpaneel in het park is verder ontwikkeld in samenwerking tussen Kansrijk Berghuizen, het IVN Oldenzaal-Losser e.o., de gemeente Oldenzaal, Routenetwerken Twente en Impuls als beheerder van Stakenboer. In eerste instantie werd gedacht aan een Toeristisch Informatie Punt (TIP) in het park. Later zijn de plannen bijgesteld en is besloten er een wandelpaneel van te maken.
 
Routenetwerk Twente had al plannen voor wandelingen in Zuid-Berghuizen. Het plan van Felix Nijland en Wilbert Kallenberg viel dus in goede aarde. Diverse routes horen bij dit wandelpaneel, zoals de paarse (hardloop)route en het Hilligenpad. Maar ook een blauwe en rode route. Bij beide routes is een gratis app beschikbaar via IVN Routes. De rode route is het welzijnsommetje Zuid-Berghuizen en brengt de wandelaar via Park Stakenkamp en de vlinderhof naar en door het oeroude bos en kostbaar natuurgebied Het Hoge Venterink. Deze route is 2,7 km. De blauwe route is 5,7 km en is een rondwandeling over het prachtige landgoed Boerskotten. De IVN-route Boerskotten is al heel oud. Nieuw is dat deze route – met enige aanpassingen – is opgenomen in het wandelnetwerk.
 
Wandelaars maar ook fietsers vinden op de nieuwe borden in en bij Zuid-Berghuizen straks allerlei informatie over de wijk, het park, de stuwwal, het IVN en over het al wandelend verkennen van de mooie, groene omgeving van onze wijk. De wandelroutes zijn zoals gezegd onderdeel van het regionale netwerk en tot stand gekomen met subsidies van de Provincie Overijssel, de Regio Twente en de gemeente Oldenzaal.
 
Het programma voor zondag 30 juni is als volgt:
 
Ontvangst met koffie vanaf 10:45 uur in boerderij Stakenboer.
11.00 uur welkomstwoord door voorzitter Ria Nijhof van Kansrijk Berghuizen. Aansluitend wethouder Evelien Zinkweg, portefeuillehouder recreatie en toerisme van de gemeente Oldenzaal over het belang van samenwerking en inspelen op lokale initiatieven en de vele vrijwilligers, die zich inzetten.
 
11.10 uur Theo von Piekartz namens het IVN Oldenzaal-Losser e.o. over het werk van het IVN en het belang van bewegen. Gerrit Ruiter vertelt aansluitend iets over de welzijnsommetjes.
 
11.15 uur Han van den Heuvel, beleidsadviseur Routenetwerken Twente over de systematiek van Wandelnetwerk Twente en specifiek de routes vanuit Zuid-Berghuizen.
 
11.25 uur onthulling van het bord bij Stakenboer en aansluitend een wandeling naar de Mariakapel aan het Lossers Voetpad.
 
11:40 uur aankomst bij Mariakapel en toelichting door Jan Olde Kalter van de historische vereniging De Dree Marken over het belang van het verzamelen en het vertellen van de geschiedenis van deze plek. Wethouder Zinkweg en Tonnie Bekke van De Dree Marken onthullen het bord.
 
11:50 uur afsluitend terug naar boerderij Stakenboer voor een hapje en een drankje. Iedereen kan hierna een bezoek brengen aan het Parkfestival, met volop muziek, kraampjes, activiteiten en creativiteit voor kinderen.
 
Lees ook het artikel over het wandelen van de twee welzijnsommetjes Berghuizen met IVN-gids Gerrit Ruiter in de week na de onthulling van de borden, elders op de site.