Zoek
Zoek

Yes! Het groene schoolplein komt er aan

De vlag gaat uit bij basisschool De Leemstee. Want na de toekenning van een forse subsidie van de Provincie Overijssel kan de vergroening van het schoolplein doorgaan. De helft van de tegels gaat eruit en er komt, hoe mooi, een verbinding tussen het groene schoolplein en Park Stakenkamp.
Kinderen van De Leemstee mochten meedenken over de inrichting van hun groene schoolplein.
Yes!! Het komt met vreugde uit de monden van Mijke Pleijhuis en Jeroen Bolster, respectievelijk directeur en adjunct van basisschool De Leemstee. Ze gaan nu hard aan de slag om het gemaakte plan ook daadwerkelijk ten uitvoer te brengen. Komende week al komt het ontwerp nogmaals op tafel en worden waarschijnlijk nog wat aanpassingen gedaan. De scholieren hebben in workshops mee kunnen denken over hun toekomstige schoolplein, waar velen vol verwachting naar uitkijken.
De school heeft twee deskundige partijen in de arm genomen, Huub Zoontjes Bureau voor Tuin & Landschap uit Oldenzaal  en Geerdink uit Neede, dat is gespecialiseerd in de aanleg van belevenisvolle tuinen. Het laatste bedrijf werkt ook voor speeltoestellen hoofdzakelijk met natuurlijke materialen, die wel worden voorzien van een veiligheidscertificaat. De school wil ouders betrekken en omwonenden nog nader informeren. 
De Leemstee kent door de week al zogenaamde Parkdagen, waarbij de kinderen onder toezicht van surveillanten mogen spelen in het park. Voor de gymlessen wordt regelmatig het Fun Court gebruikt en daarnaast zorgen de scholieren met enige regelmaat voor het schoonhouden van het park. Met andere woorden: er wordt aandacht besteed aan de afvalproblematiek. Directeur Mijke Pleijhuis daarover: ‘Wij hebben beleid dat kinderen minimaal verpakkingsmateriaal mee mogen nemen naar school. Verder hebben we elk jaar meegedaan aan de week van het zwerfafval. Kinderen van de school gaan regelmatig met grijpertjes het park in, in de pauze, om afval op te ruimen. En bij traktaties wordt kinderen er altijd op gewezen dat ze het afval in de prullenbak moeten gooien.’
Scholieren aan het werk in de vlinderhof in Park Stakenkamp, die straks een verbinding heeft met het groene schoolplein. Hoe mooi kun je straks spelen in het groen.
De planning voor het groene schoolplein is om komend voorjaar het hudige betegelde plein nieuw en groen ingericht te hebben. In grote lijnen ziet het plan er als volgt uit:
• De helft van de tegels zal verdwijnen en plaatsmaken voor vergroening
• Er komen natuurlijke speelelementen op het gehele plein
• Er komt een speelheuvel tussen het kleuterplein en het grote plein
• Het bosgedeelte aan het uiteinde van het kleuterplein wordt geïntegreerd in de vergroening
• Op meerdere plekken op het plein komen schaduwbomen met zitelementen
• Er wordt een doorgang gecreëerd van plein naar vlinderhof en park
• De school wil ouders betrekken en omwonenden nog nader informeren. 
 
Wil je nog veel meer lezen over groene schoolpleinen, klik dan op onderstaande link:
 
https://hbo-kennisbank.nl/searchresult?q=schoolpleinen