Zoek
Zoek

Zuid-Berghuizenaren in Lillehammer

Nu Irene Schouten op de 3.000 meter zo majestueus naar goud reed op de Olympische Spelen in China duiken er interessante foto’s op van de Olympische Winterspelen die in 1994 werden gehouden in het Noorse Lillehammer. Acht leden van FC Berghuizen bezochten die spelen en hoewel het er goed koud was bewaren ze zeer warme herinneringen aan dat uitstapje.
Zuid-Berghuizenaren in Lillehammer. Bovenste rij v..l.n.r.  Jozef Krüthoff, Willy Olde Scholtenhuis, Piet Amweg en René Weustink. Onderste rij v.l.n.r. Jan Grunder, Wim Olde Kalter, Herman Lentfert en Ronny Adolfsen.
Wie heden ten dage in Lillehammer of omgeving komt ziet het Lillehamer Olympic Park en het Vikingskip aan de E6  in Hamar als iconische overblijfselen van de Olympische Spelen van 1994. Ook de in de rotsen uitgehouwen ijshal in Gjövik kan daartoe gerekend worden. Maar  de Berghuizenleden van toen Piet Amweg, Ronny Adolfsen, René Weustink, Wim Olde Kalter, Herman Lentfert,  Jozef Krüthoff, Willy Olde Scholtenhuis en Jan Grunder – ook wel bekend onder de naam ’t Clubje – bewaren andere, kostbare herinneringen en souvenirs. Ze kwamen in Lillehammer namelijk Ard Schenk en Kees Verkerk tegen en Ard en Keessie waren graag bereid te poseren met het clubblad Groen en Wit van FC Berghuizen. Evenals de Noorse schaatslegende Roar Grönvold, want bekend mag zijn dat de Nederlandse topschaatsers van toen warme banden onderhielden met de Noorse  schaatsers. De familie Verkerk runt in Noorwegen Hamresanden camping in Vest-Agder, zo’n vijf uur rijden van Lillehammer. Genoemde foto’s kwamen ter beschikking van Hallo Berghuizen, die ze natuurlijk tijdens de Olympische Spelen van nu graag presenteert aan een breder publiek. Overigens waren er in 1987 ook al Zuid-Berghuizenaren in Lillehammer. Tijdens een voetbalreis naar Noorwegen en een busrit rond het beroemde Mjösameer bezocht vrouwen 1 van de club er het internationaal bekende openlucht museum Maihaugen. In 1988 bezochten de voetbalvrouwen uit Berghuizen oud-Berghuizenaar Joop Bouwman en zijn vrouw Margaret, die weer niet zo ver van Kees Verkerk woonden.
Ard Schenk met Groen en Wit, het clubblad van FC Berghuizen.
Kees Verkerk.
Roar Grönvold.

Tekst: Felix Nijland. Foto’s:  ’t Clubje.