Search
Search

’t Greune Veld

Ellen Groeneveld verricht haar werk in het paradijs. Haar paradijselijke wereldje ligt fysiek aan de Lossersestraat, waar zij en echtgenoot Martin in augustus 2018 een grote woning op 2.400 m2 grond  kochten. Inhoudelijk krijgt haar paradijsje drie dagen in de week vorm door het werken met nog actieve, thuiswonende en al wat dementerende cliënten.
Ellen Groeneveld met een aantal deelnemers aan de dagopvang voor haar buitenlocatie ’t Greune Veld aan de Lossersestraat.

Ellen Groeneveld uit Zuid-Berghuizen runt unieke buitenlocatie aan randje wijk

Warm welkom bij dagopvang ’t Greune Veld

We zijn deze ochtend randje Berghuizen, het stukje parallelweg richting Losser, om precies te zijn nummer 168. Hoe welkom je hier op deze dagbestedinglocatie bent, blijkt wel uit een bord met de veelzeggende tekst: Mooi daj d’r bint. Ellen (54) begint met een korte rondleiding. Achter het huis kunnen haar cliënten werken in de ruime tuin, met zitjes, borders, een bankstelletje, bloembakken en bloemenmanden. Of ze kunnen een heel eind naar achteren lopen, naar de fruitbomen, om de kippen te voeren of de twee pony’s te knuffelen. Bij al die activiteiten zijn ze met elkaar in gesprek en anders gooien Ellen of haar vrijwilligers Christine of Denise wel een balletje op, dat leidt tot gespreksstof. Op deze manier zitten de mensen niet eenzaam en alleen thuis, maar doorbreken ze in een andere omgeving hun dagelijkse patroon en krijgen ze contact. Of ze zijn een dagje weg bij hun partner, als ze die  nog hebben, wat voor beiden goed kan zijn.
 
Achter het huis kunnen ze op deze warme zomerdagen lekker overkapt zitten, rondlopen waar ze willen. Of wat lichte werkzaamheden verrichten in de tuin, dat kan ook. Op maandag, dinsdag en donderdag komen er maximaal acht cliënten. Daaronder een aantal uit Zuid-Berghuizen zelf, maar ook wel uit De Lutte. Doorgaans wordt de dag begonnen in de huiskamer met koffie en iets lekkers. De deelnemers vertellen elkaar hoe het met ze is. Het eten wordt voorbereid, er gaat iemand mee om boodschappen te halen en wat later wordt er gezamenlijk gekookt.
Ellen Groeneveld werkt al bijna 19 jaar als activiteitenbegeleidster bij de Zorgfederatie Oldenzaal (ZFO). Begonnen in Scholtenhof werkte ze daarna in Grevinkhof en Mariahof en de laatste elf jaar in Breedwijs, waar de Zorgfederatie nog steeds ruimte huurt voor dagbesteding in Zuid-Berghuizen. Zij is een dochter uit het gezin Berends. Vader en moeder dreven vele jaren een kwekerij en bloemenzaak aan huis aan de Burgemeester Peese Binkhorststraat. Al geruime tijd keken Ellen en Martin uit naar een ruime woning met grond en die vonden ze uiteindelijk aan de Losssersestraat. Een flinke, zeg gerust enorme, verbouwing volgde. Want meteen werd het een aan het ander gekoppeld. Het idee hier op een unieke buitenlocatie met dagbesteding te beginnen. Dat werd nog versterkt toen Jolanda Olde Rikkert en Bertine Nijland van de Zorgfederatie langs wandelden, waarbij Jolanda opmerkte: ‘Wat zou je hier mooi dagbesteding kunnen doen.’
 
Overleg volgde. Met de buren, de gemeente en de Zorgfederatie, die na iets langere of kortere tijd zonder problemen instemden. Ellen biedt haar locatie aan aan de Zorgfederatie. Op drie genoemde dagen zijn haar mensen er van 9.45-15.45 uur. Anita Laarveld, collega van Ellen, bedacht de naam ’t Greune Veld, verwijzend naar de locatie en de achternaam Groeneveld van de eigenaren. Zij onthulde bij de opening in mei 2021 het naambord.
 
Als de mensen komen, gaat meestal hun eerste aandacht uit naar het vijf jaar oude teckeltje Saar. Helaas is het sinds enige tijd verlamd en er kan na een operatie alleen maar worden gehoopt op enige verbetering. Dit superlieve hondje steekt haar kopje uit het overkapte wagentje, waarin ze op het erf bivakkeert. ‘Iedereen is er gek mee’, vertelt Ellen, die het diertje met alle zorg omringt. De deelnemers beslissen zelf in grote lijn wat ze willen doen. Zoals gezegd tuinieren, het onderhouden van de moestuin of het verzorgen van de kippen en konijnen. Natuurlijk zijn er georganiseerde activiteiten: creativiteit, geheugentraining, bakken, koken of gezelschapsactiviteiten. Omdat er veel ruimte is, is er alle gelegenheid tot buitenactiviteiten. 
Het kan bijna niet anders of men voelt zich op ’t Greune Veld snel thuis. Belangrijk uitgangspunt is dat de deelnemers in een huiselijke sfeer nog zoveel mogelijk zelf proberen te doen. Ze hebben wel een WMO-indicatie nodig om hier te komen. Ze krijgen een intake, er wordt een persoonlijk zorgplan opgesteld en het vervoer van en naar huis wordt geregeld. Daarvoor kunnen de bussen van de ZFO worden ingezet.
 
Deze ochtend is het geweldig weer en worden na de koffie zowel de pony’s als de kippen met een bezoekje vereerd. En de maaltijd is weer een feestje. Aardappels schillen, een kropje sla oogsten in de moestuin. De jongste deelnemer is 74, de oudste 91 jaar. Vijf weken per jaar is de dagopvang, mede vanwege vakantie, gesloten. Daarvan drie weken in de zomer. Ellen laat zich ontvallen dat ze nog vrijwilligers kan gebruiken. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Zorgfederatie.
 
Bij vertrek krijgt Saar natuurlijk nog een knuffel of een aai. Het prachtige hondje hoort er ondanks haar zware beperking helemaal bij. Het feestje in ’t Greune Veld zou compleet zijn als Saar er weer rondhuppelt.

Informatie: Zorgfederatie Oldenzaal, Ellen Groeneveld, tel. 06 – 81 84 12 23 of via de mail: e.groeneveld2@zorgfederatieoldenzaal.nl

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: Frank Noordanus.