Zoek
Zoek

Hoe lang nog een Palmpasen optocht?

Kinderen uit Zuid-Berghuizen trekken komende Palmzondag rond met de Palmpasen. Maar hoe lang nog?

Albert Olde Weghuis vreest dat traditie verdwijnt

Albert Olde Weghuis kan boeiend vertellen over de Palmpaastraditie in Berghuizen. De palmpasen wordt er anders gemaakt dan in de stad. Jaren werd aan de strenge regels strak de hand gehouden, vanaf de allereerste keer in 1955. Toen werd de kerk geopend en een Palmpasenoptocht hoorde uiteraard bij de goede katholieke traditie en de wensen van de pastoor. Aan de palmpasen uit Berghuizen horen onder andere een bidprentje en een uitgeblazen ei. De stok moet er een zijn met vier zijtakken, waar taxus omheen komt. En natuurlijk moeten er krenten en rozijnen aan draadjes worden geregen en moeten er een grote haan, vier kleine haantjes, een wit puntbroodje en een krentenbroodje aan. In Zuid-Berghuizen was het een ongeschreven wet dat de grote haan de kleintjes niet op de rug mocht hebben. En dan zijn er nog de Hardenbergers, ronde koeken van zanddeeg met een gat in het midden. ‘Hele families maakten ze zo en iedereen wilde natuurlijk de mooiste hebben. Dan was de eer van de familie gered’, lacht Olde Weghuis. Zijn vader Johan Olde Weghuis zorgde vele jaren dat de traditie overeind bleef. Albert nam het na diens overlijden van hem over. Tot een paar jaar geleden de kerk dicht ging en daar geen plek meer was om te vertrekken en bij slecht weer binnen een rondgang te maken. Omdat er ook geen collecte meer kon worden gehouden raakte het geld op. Sinds een jaar of drie heeft Impuls de organisatie. Maar vorig jaar zag Albert Olde Weghuis slechts een twintigtal deelnemertjes. ‘Je ziet het afnemen. Veel ouders hebben geen zin meer een palmpasen te maken. Dat is heel jammer. Het kan zomaar zijn dat dit jaar de laatste keer is en een traditie van meer dan 60 jaar in de wijk ophoudt te bestaan. Dat hoop je natuurlijk niet.’ Nee, veel mooier zou hij het vinden als Palmzondag 25 maart een stoet van een dikke 40 kinderen trots de palmpasen torsend achter de muziekvereniging Semper Crescendo aantrekt. Maar ja… het Palmpasencomité van voorheen bestaat niet meer  en misschien is het hopen tegen beter weten in. Feit is ook dat de kartrekkers inmiddels zijn afgehaakt en dat er zoals voorheen in de kerk ook geen hele grote palmpasen meer wordt gemaakt. Komende zondag is voor Albert Weghuis de rol weggelegd van verkeersregelaar. ‘En dan’, zucht hij met een klein beetje verdriet in zijn stem, ‘moeten we maar zien wat er van wordt.’
 
De twee kinderen op de foto’s uit lang vervlogen tijden zijn overigens Jan Willem en Marie José Olde Kalter. De grote foto is ook alweer jaren geleden gemaakt in de Mariakerk.
 
De hoofdingang van Breedwijs aan de Helmichstraat is zondag 25 maart het vertrekpunt voor de 63e palmpasenoptocht door Zuid Berghuizen. Voorafgegaan door de muzikanten van Semper Crescendo maken de kinderen vanaf 12.00 uur een feestelijke ronde door de wijk. Ze gaan vanaf de Helmichstraat naar de Schapendijk, Boerskottenlaan, Pieter de Hooghstraat en de Rembrandtstraat weer naar de Helmichstraat. Bij slecht weer is de optocht in Breedwijs. Aanmelden is niet nodig, kinderen mogen met hun Palmpasen zo meelopen. Er is een kleurplaat te downloaden via www.impuls-oldenzaal.nl. 
Deze kun je inleveren en voor de vier mooiste is er een prijsje.