Zoek
Zoek

Insectenhotels in tuinen bij flats

WBO Wonen heeft de afgelopen tijd insectenhotels geplaatst bij de flats tussen de Aert van de Neerstraat en de Pieter de Hooghstraat. Volgens hovenier Rob Olde Monnikhof van WBO is een begin gemaakt met het vullen van de hotels.
In de loop van het voorjaar worden alle hotels in deze hoek gevuld met de hulp van scholieren. De houten hotels kennen een fraai ontwerp en zijn gemaakt door onze eigen wijktimmerman Albert Huttenhuis (Timmer Albert).
 
Harry Roelofzzen van het IVN Oldenzaal-Losser e.o. was met kinderen betrokken bij het vullen van een deel van de hotels en schreef een sfeerverslag.
Jong geleerd, oud gedaan
 

 

Kort geleden hebben leerlingen uit klas 1 en 2  van het Twents Carmel College locatie De Thij in samenwerking met  Impuls, WBO Wonen en het IVN Oldenzaal-Losser e.o. insectenhotels gevuld in Zuid-Berghuizen. In boerderij Stakenboer zijn de leerlingen, na een inleiding door Eric Klein Leugemors van het IVN, bezig geweest boomstammetjes te voorzien van gaatjes. Dit gebeurde met boormachines  onder begeleiding van medewerkers van WBO Wonen. De scholieren hebben kleiklompjes gemaakt voor de insectenhotels, waarin sommige insecten hun eieren kunnen leggen door er een gaatje in te maken. Ze hebben bosjes met riet gemaakt waarin oorwurmen en lieveheersbeestjes zich thuis voelen. Van bamboestokken hebben zij bosjes gemaakt, waarin solitaire bijen hun eitjes kunnen leggen, waarna zij de opening dichtmetselen met bijvoorbeeld klei. Daarna hebben de kinderen de insectenhotels bij de genoemde flats voor een klein deel gevuld.
 
Mooi om te zien hoe middels deze hotels jong en oud met elkaar verbonden worden. Mooi om te zien ook hoe verschillende organisaties hierdoor  met elkaar verbonden worden. En mooi om te zien hoe er samengewerkt wordt aan het verbeteren van de leefomstandigheden van in dit geval insecten, zodat de biodiversiteit weer kan toenemen. Leerlingen zien en ervaren hoe belangrijk actieve burgers zijn voor onze samenleving en dat je samen veel kunt bereiken.
 
Wat is boerderij Stakenboer dan een mooie plek om dit soort activiteiten plaats te laten vinden. Op de voormalige deel kan naar hartenlust worden gewerkt met alle materialen. Er is sanitair en je kunt droog en warm werken. Beheersmedewerker Gerard Finke van Impuls zorgde prima voor de inwendige mens van leerlingen en volwassenen en hielp daar waar nodig.