Zoek
Zoek

Kerkbanken deels in de recycling

Het sloopbedrijf Kamphuis heeft de eerste banken uit de Mariakerk verwijderd. Het gaat om de banken in de rechterzijbeuk aan de zuidkant van de kerk.
In de rechterzijbeuk heeft sloper Kamphuis de kerkbanken weggehaald.
Een deel van de banken gaat in de opslag en komt geheel of in verzaagde en opnieuw in elkaar gezette vorm na de grote verbouwing in het kerkgebouw terug, vertelt projectontwikkelaar Henk Wiggers van Jouw Wonen. Andere banken zijn verzegd aan particuliere belangstellenden, die ze komen ophalen aan de Mariastraat. En voor de banken die overblijven is een deal gemaakt met het sloopbedrijf, dat het plankenhout van de banken indien zich daartoe een kans voordoet opnieuw wil gebruiken bij bouwprojecten.
 
Ook ander kerkinterieur zoals het grote rode gordijn achter het altaar wordt door het sloopbedrijf verwijderd. Dat is nu hard nodig, omdat maandag 8 januari de slopers beginnen met het verwijderen van asbest, dat onder meer volop in het plafond boven de grote kerkzaal zit.
 
Vrijdagmorgen gaan vier leden van de geloofsgemeenschap inventariseren wat er met de overige inventaris moet gebeuren. ‘In principe’, vertelt woordvoerder Wim Olde Kalter, ‘moet alles worden aangeboden aan de andere geloofsgemeenschappen en kerkgebouwen, die ressorteren onder de St. Plechelmusparochie.’ 

Foto’s: Louis Nijland en Ben Laarveld.