Search
Search

Lintje voor Wim Olde Kalter

Onze actieve medewijkbewoner Wim Olde Kalter (65) fietste vrijdagmorgen even voor tienen nietsvermoedend over de busbaan naar de binnenstad. Op de Prins Hendrikstraat keek hij op zijn horloge, zag dat hij nog iets te vroeg was voor de afspraak waarvan hij dacht dat hij die had, fietste daarom nog even een extra rondje en werd weer wat later in de Hofkerk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De Oldenzaalse gedecoreerden, met derde van rechts naast burgemeester Patrick Welman Wim Olde Kalter. Foto: Gemeente Oldenzaal
Kansrijk en Hallo Berghuizen feliciteren Wim en natuurlijk zijn vrouw Annelies en kinderen van harte met deze prachtige en vooral welverdiende Koninklijke onderscheiding. Onderstaand de tekst die burgemeester Patrick Welman uitsprak aan het adres van Wim Olde Kalter.
 
Wim, je hebt 40 jaar lang in het onderwijs gewerkt, eerst als leerkracht en vanaf 1988 tot 2015 als directeur van de basisschool De Bongerd. En je staat hier omdat je naast je schoolloopbaan ook op maatschappelijk gebied altijd zeer actief bent geweest. 
 
Je hebt een lange historie bij voetbalvereniging FC Berghuizen. Al als 10-jarig jongetje begon je bij deze vereniging te voetballen. Naarmate je leeftijd vorderde kreeg je op een gegeven moment zelf in de gaten dat jouw capaciteiten niet meer zo zeer op het veld lagen, maar meer in de leidinggevende- en bestuurlijke sector. Vanaf 1971 heb je binnen FC Berghuizen vele functies vervult, zowel op bestuurlijk- als op uitvoeringsniveau. Zo was je jeugdleider, voorzitter van het jeugdbestuur en heb je diverse functies in het hoofdbestuur voor je rekening genomen. Op dit moment vervul je (weer) de functie van voorzitter a.i. van het hoofdbestuur.
 
Daarnaast maak je en maakte jij binnen deze voetbalvereniging gedurende een kortere of langere periode deel uit van vele commissies. Hierbij zorgde je altijd voor een goede organisatie en een sterke binding tussen de commissieleden. Daarnaast was je één van de initiatiefnemers bij de oprichting van de meisjes- en vrouwenafdeling bij FC Berghuizen. Op dit moment is het vrouwenvoetbal niet meer weg te denken bij de vereniging. De afdeling is inmiddels uitgegroeid tot de grootste van Oost-Nederland.
Ook heb je vanaf 1975 tot 1981 leiding gegeven aan de Sint Nicolaas actie van FC Berghuizen. Ook deze organisatie groeide sterk en in 1981 werd dan ook besloten om een zelfstandige commissie in het leven te roepen: de Sint Nicolaas Commissie. Vanaf het eerste uur ben je voorzitter van deze commissie. Als contactpersoon naar de landelijke organisatie vervult Wim een sturende en initiërende rol. Gesteld mag dan ook worden dat deze commissie onder jouw leiding uitgroeide tot de grootste Sinterklaasorganisatie van Nederland.
Na je pensionering in 2015 heb jij je vrijwillige activiteiten geïntensiveerd en steeds nieuwe opgepakt. Zo ben je nu onder andere ook penningmeester van de Stichting Midvastenloop en help je wekelijks met veel passie en enthousiasme een avond bij de bouw van de praalwagen van de Oldenzaalse carnavalvereniging De Spanvöggel. Ook de voormalige geloofsgemeenschap Mariaparochie mag op jouw inzet rekenen. Wekelijks help je de onderhoudsploeg bij het onderhoud van de tuin en de parkeerplaats van de Mariakerk.
Ook ben je nu bijna wekelijks te vinden op de rolstoelbus van de Zorggroep Sint Maarten. Voor deze woonzorggroep voor somatische patiënten breng je en ga je met de cliënten en de bezoekers van de dagbehandeling naar het zwembad en diverse andere uitjes. Een ander zeer in het oog springende nieuwe activiteit is de Stichting Kansrijk Berghuizen.
 
Kansrijk Berghuizen wil haar wijk nog mooier en beter maken. In deze organisatie vertegenwoordig je twee belangrijke organisaties in de wijk, namelijk FC Berghuizen en de Mariaparochie. Kansrijk Berghuizen en de geloofsgemeenschap trekken dan ook samen op in pogingen de kerklocatie in de wijk Zuid Berghuizen te herbestemmen. Een moeilijke maar mooie klus, lijkt mij. Wim, je bent al vele jaren een gedreven vrijwilliger. Een vrijwilliger die menig uurtje van zijn vrije tijd besteed aan het verenigingsleven, of het nu om de voetbal, carnaval of andere verenigingsactiviteiten gaat. Een vrijwilliger die de handschoen oppakt in goede en in slechte tijden. Woorden als eerlijkheid, oprechtheid en transparant staan bij jou hoog in het vaandel. Maar ook Gezelligheid en Plezier wordt bij jou met hoofdletters geschreven. Wim, volgens je naasten diende jouw inzet voor anderen op een unieke wijze beloond te worden. En dat gaat dan nu gebeuren, want het heeft Zijne Majesteit Koning Willem Alexander behaagd, jou, Wilhelmus Antonius Maria Olde Kalter, te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau. 
Overzicht van de lintjesregen in de Hofkerk. Foto: Gemeente Oldenzaal
Burgemeester Patrick Welman decoreert Wim Olde Kalter. Foto: Jan Hofsteenge
Alle gedecoreerden. Foto: Jan Hofsteenge

Tekst: Felix