Zoek
Zoek

Verbouwing boerderij Stakenboer begonnen

Van Benthem’s aannemersbedrijf is in opdracht van eigenaar Winkelcentrum Zuid-Berghuizen BV begonnen met de uitbreiding van de ontmoetingsruimte van huiskamer van de wijk Stakenboer. Twee maanden wordt ervoor uitgetrokken. Eind mei maakt de schilder zijn kwasten schoon en is de klus naar verwachting geklaard.
Deze timing komt goed uit, want zondag 12 juni staat de feestelijke opening van de muziekkoepel naast de boerderij op de agenda. Bedoeling is dat bij evenementen en optredens die zich daartoe lenen, Stakenboer en de muziekkoepel gaan samenwerken. Zowel directeur-bestuurder Alice ten Dam-Boschloo van Impuls, dat de boerderij exploiteert en het beoogde bestuur van de muziekkoepel hebben die intentie uitgesproken.
 
Bij het uitbreiden van de ontmoetingsruimte komt nog een aspect kijken. Per 1 april verlaat Impuls Breedwijs om samen met Kunstenschool Kaliber haar intrek te nemen in het voormalige Univé-gebouw aan de Wilhelminastraat. Dat wordt nu geheel verbouwd en ingericht voor beide gebruikers. In Zuid-Berghuizen concentreert de welzijnsstichting de activiteiten in huiskamer van de wijk Stakenboer. Daarvoor is wel een herschikking van het activiteitenschema nodig. Zo is de EHBO-vereniging St. Plechelmus inmiddels uit de boerderij vertrokken naar het nieuwe onderkomen in de Nutsschool aan de Hengelosestraat. Een club die wel in Stakenboer blijft – de wijk is daar erg blij mee – is het IVN Oldenzaal-Losser e.o. dat onder meer nauw betrokken is bij het onderhoud aan de vlinderhof in het park.
 
Eerder al werd de deel in de boerderij verbouwd en met name met een nieuw plafond is daar de akoestiek inmiddels een heel stuk verbeterd. Met planten en warme kleuren op met name de deuren oogt het op de deel nu al stukken gezelliger en comfortabeler. Mogelijk komen er nog nieuwe tafels. Aan de kant waar het kantoortje zat is de ruimte heringericht. Gebruikers kunnen hier via een aparte ingang naar boven, zodat de vergaderruimte op de verdieping apart van de andere ruimtes verhuurbaar is. Om gezeul met serviesgoed op de trap te voorkomen heeft de vergaderzaal nu een eigen vaatwasmachine.
 
Het project De Actieve Ontmoeting op de dinsdag- en donderdagmorgen gaat gedurende de verbouwing op de deel en buiten gewoon door. Het  koffie drinken op de dinsdag en de woensdag van 10.00-12.00 uur is vanwege de verbouwing even geschrapt. Gastvrouw Maria Schieving serveert wel koffie met een koekje op de vrijdagmorgen van 10.00-12.00 uur, maar dan niet in de ontmoetingsruimte maar op de deel. In Stakenboer is inmiddels met het oog op de muziekkoepel een derde toilet gerealiseerd. Een van de drie toiletten is een gehandicaptentoilet.
 
Hoveniersbedrijf De Bergboer uit De Lutte heeft onlangs de tuin rond Stakenboer voorjaarsklaar gemaakt. Ook het terras is geborsteld. Stichting Kansrijk Berghuizen heeft hiervoor een subsidie van de gemeente. Normaal wordt het tuin- en terrasonderhoud uitgevoerd door groenleerlingen van het Twents Carmelcollege locatie Potskampstraat, onder leiding van Hubert Rickhoff en Huub Zoontjes. Door Corona is dit echter voorlopig niet mogelijk. Na gereedkoming van de nieuwbouw  moet het erf ook een terrasfunctie krijgen. 

Tekst Felix Nijland, Foto’s Susanne Kuipers.